Dramatičan nastup mladog doktora: I ja sam jedan od liječnika koji planiraju napustiti zemlju

Dramatičan nastup mladog doktora: I ja sam jedan od liječnika koji planiraju napustiti zemlju

Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika u Dnevniku Nove TV s Martinom Bolšec Oblak razgovarao o reformi zdravstva. Na početku se osvrnuo na plan da liječnici nakon završetka fakulteta rade u ordinacijama obiteljske medicine. Neki su u javnoj raspravi istaknuli da se time liječnike želi pretvoriti u jeftinu radnu snagu što, istaknuo je Naranđa, nije rijedak stav.

“Takvo je mišljenje unificirano ne samo među mladim liječnicima, nego i među studentima iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka s kojima smo bili u kontaktu zadnjih tjedana. Oni su apsolutno nezadovoljni takvom pripremom za daljnji rat. Anketa koja je provedana na sva četiri sveučilišta je pokazala da 85 njih nisu spremni raditi s pacijentima bez nadzora”, rekao je.

Bolšec Oblak ga je zatim pitala boje li se da nemaju dovoljno znanja za samostalan rad i dodala da to, ako je istina, nije dobra vijest za pacijente.

“Apsolutno ne zvuči dobro za pacijente, ali takva je trenutna odluka Ministarstva zdravstva. U prijedlogu reforme postoji, kako oni to kažu, ‘Nacionalni plan osnaživanja mladih liječnika’. On zapravo nema nikakav elaborirani plan ni program kako će se ti liječnici educirati i kakav će taj nazdor biti”, rekao je.

“Zapravo smo opet na nuli, a mislim da bismo se trebali fokusirati na primarnu edukaciju na fakultetu. Ne možemo to krpati promjenama nakon fakulteta”, dodao je.

Međutim, Bolšec Oblak je istaknula da je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da će im rad u obiteljskoj medicini poslužiti da se riješe straha.

“Naravno da će im dobro poslužiti, ali ne vidimo nikakav prijedlog takve edukacije koje će navodno biti. Možemo mi raditi koliko god hoćemo, ali nam se treba pod nadzorom pokazati što i kako treba raditi”, rekao je Naranđa.

Sve više liječnika napušta Hrvatsku

Mnogi su liječnici nakon objave plana reforme najavili odlazak iz Hrvatske što, smatra Naranđa, nisu samo puste priče.

“Ja sam, između ostalog, jedan od liječnika koji planiraju napustiti zemlju. Podnio sam već apsolutno sve adekvatne korake za tako nešto”, rekao je.

“Istraživanja koja je radila Hrvatska liječnička komora su pokazala da jako velik broj liječnika koji su tek ušli u Komoru već prijavili neke papire za odlazak van zemlje. To je ogroman odljev mlade generacije koji uopće nije ušla u sustav“, dodao je.

Bolšec Oblak ga je na kraju razgovora pitala o sastancima Inicijative mladih liječnika s Vladom. Zadnji je, podsjetimo, održan 18. listopada.

“Mi smo sa sastanka izašli nezadovoljni. Mislimo da su se moglo puno više napraviti s premisom ‘djela, a ne riječi’. Mislim da smo na tom sastanku čuli previše riječi i daljnje sastanke planiramo voditi samo s krovnim institucijama isključivo zato što bi one trebale biti pozvane na te sastanke”, zaključio je Naranđa.

Foto: N1