Dramatična izjava guvernera Vujčića koja su mediji napadno ignorirali: Oporavak će biti sporiji od očekivanja

Dramatična izjava guvernera Vujčića koja su mediji napadno ignorirali: Oporavak će biti sporiji od očekivanja

Guverner Vujčić je jučer izjavio da će oporavak hrvatskog gospodarstva sigurno krenuti iduće godine, no da su u ovom trenutku očekivanja HNB-a da će taj rast biti malo sporiji u odnosu na ranija predviđanja.

Osnovni rizik koji utječe na projekcije je kretanje epidemiološke situacije, koja se pogoršala te su zbog toga uvedene dodatne mjere za gospodarstvo, što naravno usporava i rast. To će se, izjavio je Vujčić, odraziti na četvrti kvartal ove godine, no, s obzirom na trenutnu situaciju, može se očekivati da će utjecaj biti prisutan najmanje i u siječnju iduće godine, javlja Tportal.

“To znači da bi i prvi kvartal iduće godine mogao biti nešto slabiji od ranijih predviđanja”, rekao je Vujčić.

Dodao je da će HNB sa službenim prognozama izaći za desetak dana, a u kojima će predviđanja i za 2020. i za 2021. biti nešto niža no u prethodnoj projekciji.

Što će dulje ovakva epidemiološka situacija trajati i što će duže trajati ovakve mjere to je veći negativan utjecaj na moguću stopu rasta u 2021. godini. S druge strane, ako cijepljenje krene kada je planirano, ako se epidemiološka situacija poboljša i neće biti potrebne duže epidemiološke mjere, onda se može očekivati i brži gospodarski oporavak. A naravno, vrijedi i obratno”, kazao je Vujčić.

No, napomenuo je i da se prognoze i dalje kreću na otprilike oko pet posto rasta u 2021. godini, dok se za 2022. očekuje da će BDP biti viši no u 2019. godini. “U Idućoj godini ćemo vidjeti oporavak, no ne na razinu BDP.-a iz 2019. godine”, zaključio je Vujčić.

HNB je sredinom listopada objavio da u 2020. očekuje pad realnog BDP-a od osam posto, a u idućoj godini rast od 5,2 posto. Ranije projekcije su pak predviđale ovogodišnji pad BDP-a od 9,7 posto te rast od 6,2 posto u 2021. godini.

Foto: Dario Grzelj/Hina