Dramatično pismo doktora Bore Nogala: Zašto me i dalje progoni hobotnica Ane Stavljenić Rukavine

Dramatično pismo doktora Bore Nogala: Zašto me i dalje progoni hobotnica Ane Stavljenić Rukavine

Doktor Boro Nogalo, dugogodišnji ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, poslao je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti u kojemu detaljno objašnjava kronologiju svoje smjene i zašto je i sada izvrgnut žestokim napadima. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Obraćam se hrvatskoj javnosti kao liječnik pedijatar koji je cijeli život i profesionalni rad posvetio liječenju djece kao najugroženije populacije. Pišem i kao bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak koju sam tijekom 23 godine zajedno sa svojim suradnicima do kraja 2019 godine podigao od male neugledne gradske bolnice do moderne respektabilne ustanove vodeće u ovom dijelu Europe u bolestima dišnog sustava u djece. Bolnica je godinama pružala vrhunsku skrb djeci Zagreba ali i cijele Hrvatske. Pod mojim vodstvom stručnjaci bolnice dobili su najvrijedniji EU projekt u zdravstvu RH vrijedan 60 milijuna eura. Priprema koncepta započela je 2006 godine a projekt je potpisan u srpnju 2019 u Vladi RH. Bio je to dug i mukotrpan put ali smo uspjeli. I tad sa odobrenjem EU novca je počela moja osobna kalvarija, moj progon i progon mojih najbližih suradnika.

Pišem javnosti kao i hrvatski branitelj koje se borio za bolju Hrvatsku u kojoj će prosperitet biti zagarantiran na radu, postenju, istini i izvrsnosti. Ovo je važno da javnost zna jer «sindrom Boro Nogalo» ili Srebrnjak je nažalost sve prisutan u Hrvatskoj i ja neću šutjeti o svom primjeru jer šutnja i zataškavanje istine vodi u mračnu budućnost koja drži sve ljude u Hrvatskoj slične meni zauvijek u strahu od umreženih interesnih krugova koji godinama grade osobne sinekure na javnim sredstvima svih gradjana Hrvatske i beskrupulozno otimaju tuđe rezultate i javna sredstva. Evo moje istine o kojoj želim javno govoriti da bi doprnio da se slična ne dogodi drugima:

1.           Srebrnjak sam vodio uspješno s vidljivim izvrsnim rezultatima. Danas me pojedinci u interesnim medicinski krugovima difamiraju da sam loše vodio Srebrnjak s razlogom da lakše opravdaju otimačinu 60 milijuna eura i preuzmu beskrupulozno rezultate mene i mojih suradnika. Zbog ovih 60 milijuna eura i vrijednog zemljišta na Brestovcu u vlasništvu bolnice sam i smijenjen i zbog toga su dvije članice donedavnog Upravnog vijeća bolnice Ana Stavljenić Rukavina i Andreja Šulentić pod istragom DORH-a jer su me smijenile da dovedu svog čovjeka specijalizanta Ivu Dumić Čulu starog 32 godine bez kliničkog iskustva ali koji je dio dobro umreženog njihovog interesnog kruga.

U mom mandatu bolnica je povukla 60 milijuna eura iz EU fondova, narasla je u broju na 20 doktora znanosti , dobili smo status klinike, status centra izvrsnosti, prva smo medjunarodno akreditirana bolnica u Hrvatskoj u javnom zdravstvu,prva bolnica prijatelj djeteta itd…Lista naših uspjeha je duga ali su me kriminalni interesni krugovi proglasili nadriliječnikom, difamirali i sve pripremili da preotmu Srebrnjaku 60 milijuna eura i lokaciju Brestovac. Ana Stavljenic Rukavina i Andreja Šulentić imaju su-učesnike čija su imena poznata i nisu bile same u ovoj prljavoj raboti.

 2. Moja je smjena s mjesta ravnatelja DB Srebrnjak bila protuzakonita sto je pravomoćno nedavno potvrdio i nadležni sud, ali isti interesni krug me i dalje nastavlja difamirati i kriminalizirati. Nakon moje smjene 7 različitih inspekcija istraživalo je moje poslovanje u bolnici i niti jedna inspekcija nije pronašla ništa zbog čega bi pokrenula nekakav kazneni postupak. Odbačene su optuzbe za nadriliječnistvo i sve druge nebulozne optužbe. Što više ja i danas  pozivam inspekcije da istraže sve navode koji se tiču mene i mog mandata, ali očekujem da se pročeslja i mandate ravnatelja koji su instalirani iza mene. Neka se ispita kako je narastao dug u 1,5 godinu mandata nove uprave na cca 60 mil kn. Siguran sam da je smisao trenutne medijske kampanje protiv mene da se zataška sve što su radili u bolnici nakon moje smjene i naročito što se boje moga  eventualnog povratka i revizije cijelokupnog poslovanja od moje smjene do danas.

3.           Nakon moje smjene novi ravnatelj bolnice specijalizant udeseterostručio je minus bolnice. Kad su me protuzakonito smijenili Ana Stavljenic Rukavina i njena ekipa nakon 23 godine na čelu DBS ostavio sam minus od 2,5 mil kn. Bili smo među najboljim bolnicama u RH u liječenu pacijenata i u realizaciji. U godinu i pol dana minus je pod instaliranim specijalizantom ravnateljem Ivom Dumić Čulom narastao za više od 10 putaa bolnica je bila na 40% prijašnje realizacije i obilježena je u njegovom mandatu kao najgora bolnica u hrvatskom zdravstvu. Otvoreno pitam kako se to moglo dogoditi  ako se odradilo 60%  manje pacijenata i manje trošilo lijekova, reagensa i medicinskih materijala, a u isto vrijeme nismo bili COVID-19 bolnica? Pozivam nadležne institucije da ovo istraže jer ovo su javna sredstva!  

Uvjerenje da se ne vodi postupak protiv doktora Nogala

4. Privodjenjem Ane Stavljenić Rukavina i Andreje Šulentić u javnosti razotkrio sam i imena drugih članova interesnog kruga što je rezultiralo njihovim podvalama i lažima koje šire protiv mene ne bi li prikrili svoje tragove i djelovanja. Ove podvale i podmetanja nisu me iznenadili jer to doživljavam cijelo vrijeme od moje naprasne smijene. Iznose se laži da se protiv mene vode nekakvi kazneni postupci te sam bio prisiljen pred par dana izvaditi potvrdu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv mene ne vode nikakvi kazneni postupci i zainteresirani ju mogu dobiti na uvid. Pišu se anonimna pisma protiv mene, dostavlja se medijima ne bi li me diskreditirali. ali uzalud vam trud svirači. Ja imam toliko dokaza koji ukazuju što je sve radila hobotnica Ane Stavljenic Rukavina ali postoje i mnogi drugi svjedoci i materijalni dokazi i poveznice, te se nadam da ce konačno neka zvučna imena medicinskih krugova koja su privatne klinike izgradila velikim dijelom i na javnom novcu položiti račune nadležnim institucijama i javnosti.

 5. Specijalizant Ive Dumić Čule iznosi mjesecima lako dokazive neistine o autorima CCTM projekta. Ivo Dumic Čule (32 godine) bez specijalizacije i iskustva doveden je za ravnatelja bolnice da omoguci sinekure interesnom krugu. Uz pomoc Ane Stavljenić Rukavina uveo je u CCTM projekt izmišljeni Upravni odbor u koji je stavio svoje mentore i prijatelje bez iskustva u pedijatriji i bez znanja o temi samog projekta. Prešutio je hrvatskoj javnosti da sam u projekt uključio respektabilni  svjetske eksperte u Medjunarodni savjet kojem njegov nezakoniti Upravni odbor po broju radova i znanstvenih citata ne može ni vode dodati jer u znanosti je vrag da je sve mjerljivo i dokazivo. Proglasio je da su glavni autori CCTM projekta dr. Mladen Merčep (bio zaposlenik Srebrnjaka od 2010 -2012) a projekt je pripreman 2006 do 2019. Pametnom dosta.

Iznosi laž da je Dr. Dragan Primorac  sudjelovao u pripremi CCTM, a Mladen Merčep je bio jedan od velikog broja suradnika te da su ova dvojica autori sto je notorna laž koju mogu potvrditi upućeni a postoje i pisani dokazi. Dumić Čule ih uključuje jer su i oni dio interesnog kruga njegovih mentora Slobodana Vukičevića (mentor za doktorat) i Borisa Brkljacica  (mentor za specijalizaciju).

U pripremi CCTM-a sudjelovalo je pedesetak stručnjaka raznih profila u raznim fazama pripreme i svaki u svojoj domeni participirali  kao i drugi stručnjaci, pedijatri, kirurzi, anesteziolozi,farmakolozi,molekularci, kemičari, informatičari i mnogi drugi eksperti. Pitam se da li bi oni sada svi mogli reći da su autori projekta kao što to ovih dana u javnosti iznosi Mladen Merčep koji vjerovatno nikada nije pregledao nijedno dijete.  Sve je to apsurdno jer su projekt svorili i dizajnirali timovi Dječje bolnice Srebrnjak,a projekt je prvenstveno pedijatrijski. U studiji izvodljivosti  su svi koji su suradnici pošteno navedeni u svojim područjima  a na samom vrhu je prof dr.sc Mirjana Turkalj voditeljica i autorica projekta a zamjenik voditelja je docent dr.sc. Boro Nogalo. Sve jasno piše i dostupno u studiji izvodljivosti ovjerenoj od strana JASPERS-a i Europske komisije po kojoj je odobren projekt.  

6. Interesnom krugu umreženom oko Srebrnjaka ništa nije sveto pa su čak Ivu Dumić Čulu na Sveucilistu Sjever nabrzinu proglasili kliničkim docentom .  Kad je instaliran na Srebrnjak nisam poznavao Ivu Dumic Culu ali sam brzo shvatio da mu je mentor za doktorat bio Bandiću bliski akademik Slobodan Vukičević dugogodisnji prijatelj Ane Stavljenic Rukavina, mentor za specijalizaciju Vukičeviću bliski prodekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Boris Brkljačić. A kao dokaz da im nista nije sveto je cinjenica da je pred dva mjeseca Ivo Dumic Cule pod mentorstvom dr Borisa Brkljacica dobio docenturu iz klinicke medicine na Sveuciistu Sjever kao obican specijalizant. Zasto na Sveucilistu Sjever? Jer na niti jednom od 4 medicinska fakulteta u drzavi to nije moguce jer osoba da bi bio klinicki docent mora prethodno imati imati specijalizaciju sto Dumic Cule nema. Brkljačić kao je prodekan na Medicinsom fakultetu u Zagrebu odveo ga na Sveučilište Sjever gdje je dobio kliničku docenturu. Toliko o njegovom promicanju znanstvene izvrsnosti, a pozivam dekane sva 4 medicinska fakulteta u Hrvatskoj da kažu hrvatskoj javnosti sto misle na ovu temu.

Na kraju, imam poruku: E pa gospodo moćnici kradljivci tuđeg intelektualnog vlasništva i rezultata rada javnost ima pravo znati, nismo isti i nikada nećemo biti. Gospodo moćnici javnost treba znati pravu istinu jer ponavljam neki su zatvorenici i osumnjičenici DORHa sa ozbiljnim optužbama u kadroviranju i malverzacijama  u DBS. Znam vi se u svojoj moći i bahatosti i političkim vezama ne bojite institucija RH nego samo medija i javnosti koja je kontinuirano bila na našoj strani.

Stoga u cilju istine i zaštite osobnog digniteta kao i ljudske i akademske čestitosti dajem na uvid potvrdu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv mene NE VODI NIKAKAV KAZNENI POSTUPAK, kao i pravomoćnu presudu Županijskog suda o mojoj protuzakonitoj smjeni sa pozicije ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. A vama poručujem da ću takoder objaviti svu dokumentaciju i doikaze o vašoj raboti kad dodje vrijeme Dosta je ovoj zemlji sinkeura i umreženih samoprozvanih mocnika. Vrijeme je da se skinu maske s nekih lica”, ističe doktor Boro Nogalo.

Foto: Hina