Dramatično svjedočanstvo bejrutskog novinara: Bilo je gotovo kao atomska bomba

Dramatično svjedočanstvo bejrutskog novinara: Bilo je gotovo kao atomska bomba

Dan nakon razorne eksplozije koja je sa zemljom sravnila veći dio luke u Bejrutu za N1 iz glavnog libanonskog grada govorio je urednik “Beirut Report” Habib Battah. Battah i njegovi sunarodnjaci suočili su se s nečim do sada neviđenim. Eksplozija koja je potresla Bejrut prema riječima ovog, ali i drugih svjedoka, podsjetila ih je na atomsku bombu.

“Bio je to grozan događaj kojem smo svjedočili. Kao da smo bili u filmu, akcijskom filmu, gdje vidite te lude eksplozije koje je jednostavno teško zamisliti.

Vidjeli smo toliko eksplozija u našim životima u Libanonu, toliko bombi, bili svjedokom tolikih godina rata. Ovo je bilo drugačije od svega. Bilo je drugačije od svake granate koju sam čuo, a čuo sam neke ogromne američke bombe koje su padale po našem gradu. Ovo je bilo glasnije od toga. Bilo je gotovo kao atomska bomba. Tu je bio oblak kao gljiva. Jednostavno je bilo ludo svjedočiti nečem takvom, javlja N1.

Šok protrese čitavo vaše tijelo i ono se nastavlja tresti satima. Hvala Bogu da sam imao sreće, upravo sam bio blizu područja luke, ali sam otišao na autoput, a luka je odmah uz autoput, toliko automobila tuda prolazi. Ja ondje svakodnevno prolazim. Izgleda da sam imao sreće. Samo sam osjetio val i to je bilo veoma traumatično.

Četiri tisuće osoba je ozlijeđeno. Hodali su okolo sa krvavim licima. Ljudi su preminuli zbog ozljeda, njih oko stotinu je preminulo. Čuo sam priču da je jedan momak preminuo jer mu je ruka krvarila, a nije mogao zaustaviti to krvarenje. Netko je vidio da je jedna djevojka ruku izgubila. Bolnice u zemlji sada su pod tolikim pritiskom. Ljude tjeraju iz bolnica jer su toliko pune.

Tri bolnice su uništene, a nema mnogo bolnica u zemlji. To što smo izgubili tri bolnice je veliki problem. Libanon se suočava sa toliko problema u posljednjih nekoliko mjeseci. A ovo je kao da ste na sve to bacili atomsku bombu. Ludo je”, svjedoči Battah.

Urednik “Beirut Report” Habib Battah

Ono što se zna je da će se Libanon još dugo boriti s posljedicama ove katastrofe koja dolazi kao dodatna otežavajuća okolnost nakon borbe s ekonomskim, socijalnim i drugim svakodnevnim problemima te s Covid-19.

“Samo zamislite da se zemlja kao što je Libanon oslanja na svoj uvoz i luku, a da nje nema, glavne luke u zemlji koja je žila kucavica ekonomije, onoga što je od te ekonomije ostalo.

Ekonomija je u slobodnom padu, u hiperinflaciji smo i to je također situacija u Libanonu. Imamo oko 80 posto gubitka prihoda, to znači da 80 posto novca kojeg imate u banci ili svom džepu, ili na računu, nema.

Također, cijene dobara već rastu, zbog ove krize. Ne mogu zamisliti da ovo neće pogoditi cijene dobara jer tuda roba dolazi, kroz luku. Imamo neke sekundarne luke, ali su one veoma male. Ne znam da li mogu imati dobre kranove koji će lako nositi kontejnere. To je veliki problem. Mnogo ćemo izgubiti, milijarde ćemo izgubiti. Uz tisuće života koji su uništeni ili veoma pogođeni”, ističe Battah.

U videu pogledajte što Battah kaže o budućnosti Libanona, o tome koliko pomoći treba očekivati od stranih zemalja, ali i o tome na koji način preživljavaju oni koji su najteže pogođeni krizama koje u ovoj zemlji traju 30 godina.

Foto: Nabil Mounzer/EPA/Hina