DRUGO MIŠLJENJE: Bivši saborski zastupnik tvrdi da je uvođenje eura “omča oko vrata”. Poziva na akciju

DRUGO MIŠLJENJE: Bivši saborski zastupnik tvrdi da je uvođenje eura “omča oko vrata”. Poziva na akciju

Doktor Ivan Lovrinović, bivši saborski zastupnik i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smatra da je uvođenje eura u sadašnjoj situaciji nerazuman potez Plenkovićeve Vlade.

“Euro sve više slabi prema američkom dolaru. Danas je trebalo samo 0,98 $ za euro koji će i dalje slabiti. Što bude izraženija energetska kriza i ratne tenzije više će tonuti. Slabljenje eura potiče inflaciju u eurozoni jer se vanjska trgovina dominantno odvija plaćanjem u dolarima. Posebno energenti.

Za koliko oslabi euro prema dolaru za toliko rastu uvozne cijene u eurozoni a to onda raspiruje inflaciju. S druge strane, američka središnja banka FED povisuje kamatne stope brže i više u odnosu na Europsku središnju banku pa to potiče izvoz kapitala prema SAD i smanjuje tako strane investicije u EU što slabi rast i razvoj.

Na ovom konkretnom primjeru se vidi kolika je laž govoriti javno da euro štiti zemlje koje prihvate od inflacije i krize. Iza dolara stoji jedinstvena država, velika vojna sila, veliko gospodarstvo koje je neusporedivo manje energetski ovisno kao EU. Situacija u EU je potpuno suprotna: nije država, nema zajedničku vojsku, a kamoli veliku i moćnu, a energetski je krajnje ovisna.

Euro je jedina valuta na svijetu koja nema svoju državu i taj projekt će propasti.Nijedna država članica EU koja namjerava uvesti euro poput Hrvatske nije imala na vrijeme ovako snažno upozorenje da to ne čini. Ovo nije obična kriza koja traje par mjeseci i prođe. Ovo je kriza koja će godinama trajati jer se po prvi put nakon II svjetskog rata na prostoru Europe značajno mijenja svjetski poredak u kojem SAD neće ni pod koju cijenu dopustiti pad uloge dolara. Učinimo svi zajedno sve i spriječimo Plenkovićevu vladu da uvede euro jer bismo imali neviđene probleme. Euro više nije spas, on je postao problem.

Pogledajte na ovom grafikonu kako euro tone. Kada su ga uvodili 2001.g. tada je odnos dolara i eura bio 1:1. Porom je euro jačao u jednom razdoblju stabilnosti u svijetu. Kada dođe kriza euro tone, a ova kriza će trajati. Pod svaku cijenu moramo zadržati našu kunu, a prvi korak u tome jest brza smjena Vlade”, zaključuje Lovrinović.