Država i dalje guli građane: Test na koronu ostaje bezobrazno skup

Država i dalje guli građane: Test na koronu  ostaje bezobrazno skup

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na svojoj je redovnoj sjednici u utorak donio odluke o snižavanju cijena 513 lijekova, uvrštavanju novih pomagala na liste pomagala te je snizio cijenu PCR testa, priopćio je u srijedu HZZO.

“HZZO je proveo postupak godišnjeg usklađivanja, odnosno snižavanja cijena lijekova za ukupno 513 originalnih pakiranja. Cijena je snižena za 391 lijek s Osnovne liste, te za 122 lijeka s Dopunske liste”, ističe HZZO u priopćenju.

Također, na Osnovnu listu uvršteno je osam lijekova koji su se do sada nalazili na Dopunskoj listi, a za 114 lijekova je na Dopunskoj listi smanjen iznos doplate za osigurane osobe. U redovnoj proceduri su na liste lijekova HZZO-a stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici već postojećih lijekova na listi.

Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljeno je jedno istovrsno pomagalo iz skupine ortoza za nožni zglob i stopalo. Na Dodatnu listu su stavljena tri nova pomagala s višom razinom cijene u odnosu na pomagala s Osnovne liste, a to su stopalo od ugljičnih vlakana (za visoko aktivne), jednoosovinsko koljeno-hidraulično i višeosovinsko koljeno- hidraulično.

U HZZO-u kažu kako je od početka epidemije koronavirusa došlo do značajnijih promjena u opskrbi potrebnim reagensima i smanjenja cijene reagensa.

“S obzirom na nove okolnosti na tržištu, veću dostupnost i povoljnije cijene reagensa utvrđena je niža cijena za provođenje dijagnostičkog postupka PCR testiranja na bolest covid-19. Nova cijena koju će HZZO plaćati svojim ugovornim ustanovama za PCR testiranje na covid-19 je 276,56 kuna”, ističu u HZZO-u.

Gordan lauc je nedavno komentirao cijene testova.

“Vidim da lobisti pandemijske mafije počinju pripremu za jesen.Za razumjeti što se stvarno događa dovoljno je znati da je Kina postavila maksimalnu cijenu za PCR test na cca 17 kuna. Sve iznad toga se smatra nedopuštenim pandemijskim profiterstvom.Kada bismo i mi donijeli sličnu odluku i ograničili cijenu PCR testa na cca 50 kuna, a antigenskog testa na 10 kuna (isto tako i za sve ostale pandemijske proizvode kao što su maske, dezinficijensi, cjepiva i sl.), onda bi i ovakvih članaka bilo puno manje”, napisao je Lauc.

Foto: Hina