EKSKLUZIVNO: Frane Barbarić donio sumnjivu odluku o nabavi digitalnih brojila koje će HEP platiti čak 52,2 milijuna eura

EKSKLUZIVNO: Frane Barbarić donio sumnjivu odluku o nabavi digitalnih brojila koje će HEP platiti čak 52,2 milijuna eura

Šefu HEP-a Frani Barbariću opasno se ljulja fotelja, ali to ga nije spriječilo da donese kontroverznu odluku o nabavi digitalnih brojila u iznosu od 52,2 milijuna eura. Odluku je donio 9. listopada, nekako u isto vrijeme kada se u medijima pojavila informacija da mu se priprema kazna od 10.000 eura zbog toga što nije srušio svoju bespravno sagrađenu kuću na Hvaru.

Na natječaju su pobijedile dvije splitske tvrtke Brodomerkur energetika i Brodometalurgija koje u “energetskim krugovima” povezuju s bivšim predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i Pavlom Vujnovcem.

Kupnja “kontroverznih brojila” možda je i posljednja značajna odluka Frane Barbarića prije nego što ga smijeni Vlada Andreja Plenkovića.

“Očito je Frani Barbariću bilo jako bitno da donese ovu odluku prije nego što ode sa svoje funkcije. A možda je i onima koji će ga smijeniti bilo bitno da završi posao koji je započeo. Uopće me ne iznenađuje to što su na natječaju pobijedile “Vrdoljakove”, tvrtke jer HNS-ovi ljudi vode glavnu riječ u energetici još od vremena kad je HNS ušao u Plenkovićevu Vladu”, izjavio je za Teleskop stručnjak koji dugo godina prati energetski biznis u Hrvatskoj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto traži od Dobronića: Suspendirajte suce koji su omogućili lihvarskoj agenciji da oduzme kuću šesteročlanoj obitelji

Međutim, kada se kaže da energetikom Vladaju HNS-ovci to svakako treba shvatiti uvjetno jer nikako ne treba zanemariti ni ulogu HDZ-ovaca. Uostalom, i Frane Barbarić je HDZ-ovac koji je donedavno imao bezrezervnu potporu vrha stranke i samog predsjednika Andreja Plenkovića.

Pavao Vujnovac

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot prvi je govorio o aferi “digitalna brojila”. Tvrdio je da su u cijeli proces upleteni Pavle Vujnovac, Zoran Gobac i Josip Jurčević.

“Zadnjih šest ponuda to je oko milijardu kuna. To su brojila koja se stavljaju u naša kućanstva i mjere potrošnju plina i električne energije, u koje je također upleten Vujnovac, Gobac, Jurčević i ta ekipa kroz kompaniju AMR sustavi u čijoj je vlasničkoj strukturi i ljubljanska tvrtka Iskraemeco na čijem je čelu Ante Bračić koji je i osmislio cijeli sustav. U zadnjih šest godina to je predmet istrage USKOK-a koji je sada zajedno s europskim istražiteljima u HEP-u i istražuju ta brojila, jer je dio novaca iz EU fondova”, tvrdi Troskot.

“To je sve potpisao Frane Barbarić, ali i Tomislav Šambić koji je član Uprave. Iskraemeco, uz Landis Gyr, su jedine tvrtke koje su u zadnjih šest godina dobivale te natječaje za brojila. Nekoliko je tu problema, prvo su cijene koje su možda i duplo veće, a drugo su loša kvaliteta tih brojila. I treće, zbog čega se stvorio takav kartel, ista je to ekipa koja je sagradila onu grdosiju od hotela na Hvaru”, istaknuo je prije dva mjeseca Zvonimir Troskot koji je otkrio i aferu “plina za jedan cent”.

“Zahvaljujući Plenkoviću i njegovoj vladi, HEP dnevno gubi 500.000 eura! Naši građani plaćaju gubitke tog plina, a sve se prikazuje narodu ‘mi vama dajemo’. Uredbom vlade, HEP kupuje plin po 47 eura od Ine, a prodaje kupcima po 1 cent (sistemom uravnoteženja preko HROTE-a i PLINACRO-a). Svaka čast Plenkoviću i ekipi, kreirali su odličan model za krađu našeg plina”, kazao je Troskot koji je i otkrio da je sretni kupac plina za jedan cent bio PPD Pavla Vujnovca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Kako je otišao bez pozdrava: Livaja opako tračao izbornika Dalića

Zanimljivo je da HDZ sada već izvjesnu smjenu Frane Barbarića nikako ne želi vezati uz sporne afere i milijunske gubitke nego isključivo uz bespravnu gradnju jer tako mogu “individualizirati ” krivnju. Dobro upućeni Teleskopovi sugovornici tvrde da Plenković ima problema sa smjenom Frane Barbarića zato što je zaprijetio da će progovoriti. Upravo zbog toga se našlo pitijsko rješenje da Frane Barbarić ode zbog bespravne gradnje, a da njegovo poslovanje u HEP-u bude čisto i politički nekontaminirano.

“On je dovoljno bahat i tvrdoglav da bi to mogao napraviti. Zato je Plenković jako oprezan s njegovom smjenom”, kaže Teleskopov sugovornik dobro upućen u odnose u HDZ-u. Poznato je da ministar Davor Filipović pod čijom ingerencijom je HEP nije u dobrim odnosima s Franom Barbarićem i da već neko vrijeme intenzivno lobira da se on smijeni.

Zvonimir Troskot

Odgovarajući na naša pitanja u vezi s odlukom o kupnji digitalnih brojila, služba za odnose s javnošću HEP-a opisala je kako je došlo do odluke o prihvaćanju ponude za kupnju digitalnih brojila u iznosu od 52,2 milijuna eura.

“HEP-ov tim za nabavu proveo je postupak nabave za naprednu mjernu infrastrukturu, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i internim procedurama HEP-a.

Tijekom trajanja postupka, na predmetnu dokumentaciju o nabavi izjavljena je žalba žalitelja Telur d.o.o. te je Državna komisija za kontrolu postupaka nabave (DKOM) odbila žalbene navode žalitelja kao neosnovane.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: GRLIĆ RADMAN ZAKAZAO: Hrvati iz Izraela ljutiti i nezadovoljni. Samo po nas ne dolaze avioni

Na doneseno rješenje DKOM-a, tužitelj Telur d.o.o. podnio je tužbu Visokom Upravnom sudu (VUS) na doneseno rješenje DKOM-a.

Visoki upravni sud je na održanoj sjednici vijeća dana 23. kolovoza 2023. odbio tužbeni zahtjev Telura d.o.o. za poništavanjem rješenja DKOM-a klasa: UP/II-034-02/23-01/169, urbroj: 354-01/23-11-11 od 5. lipnja 2023.

Tim za nabavu je sukladno navedenom rješenju DKOM-a i odbijanjem tužbe od strane Visokog upravnog suda, nastavio s provedbom postupka nabave te je nakon izvršenih pregleda i ocjena pristiglih ponuda donio prijedlog odluka o odabiru.

Nakon dobivene suglasnosti Nadzornog odbora HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o. za zaključenje okvirnih sporazuma nakon konačnosti odluka o odabiru, odluke u ukupnom iznosu od 52,2 milijuna eura su potpisane i objavljene na Elektroničkom oglasniku javne nabave”, stoji u odgovoru službe za odnose s javnošću HEP-a.

Foto: Hina