EKSKLUZIVNO: Pitali smo Velimira Bujanca je li on “anonimno” prijavio uhićene Hrvate u Zambiji. Evo što nam je rekao

EKSKLUZIVNO: Pitali smo Velimira Bujanca je li on “anonimno” prijavio uhićene Hrvate u Zambiji. Evo što nam je rekao

Osmero Hrvata optuženih za trgovanje djecom u pokušaju ponovno je jučer uhićeno u Zambiji. Neki hrvatski mediji su objavili da je za sve kriva “anonimna” prijava koju je, navodno, podnio hrvatski državljanin. U novinarskim kuloarima i na društvenim mrežama odmah se pronijela vijest da su autori prijave urednik i voditelj Bujice Velimir Bujanec i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Stoga smo upitali Bujanca, koji u svojim emisijama često kritički govori o posvojiteljima iz Hrvatske, je li on autor anonimne prijave koja je navodno kriva za novu agoniju uhićenih Hrvata.

“Meni je ovo prvi glas. Doduše, nisam baš gledao društvene mreže. Mogu reći da je to smiješno, jer ako je prijava anonimna kako onda oni mogu znati tko je autor prijave. Smatram da je optuženike za međunarodnu trgovinu djecom trebalo po službenoj dužnosti goniti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, a naročito protiv transrodne osobe, s obzirom na to da takva osoba ne može ni u Hrvatskoj, a ni u Kongu i Zambiji posvojiti dijete. Oni su svjesno išli tamo kršiti zakon. A tko je anonimno podnio prijavu, to zaista ne bih znao”, izjavio je Velimir Bujanec za Teleskop.

Bujanec je komentirao izjavu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je tvrdio da su odbačene sve optužbe protiv osmero Hrvata, iako je znao da je zambijski sudac rekao da je riječ o prekidu suđenja. Koji su njegovi motivi da namjerno dovodi u zabludu hrvatsku javnost?

” To pitanje se postavlja u javnosti od samog početka ove afere, a i mi smo ga postavljali u Bujici. On je kao ministar vanjskih poslova prejudicirao odluke zambijskog pravosuđa. Čak je na svojoj presici priznao da se zambijski ministar pravosuđa sastao u Ženevi s hrvatskim kolegom Malenicom. Nadalje, mnogi vijećnici u Skupštini Zagreba su mogli vidjeti da je 26. siječnja ove godine, a to je tri dana nakon što su Hrvati u Zambiji pušteni da se brane sa slobode, donijet zaključak kojim se blagoslivlja prodaja jednog gradskog građevinskog zemljišta tvrtki Agroproteinka koja je blisko povezana s Gordanom Grlićem Radmanom. Prema tome, slučajno ili ne, jedini ponuđač za gradsko zemljište je tvrtka Agroproteinka gdje radi obitelj ministra Radmana”, ističe Bujanec koji je komentirao i cijenu zemljišta od 30 eura po kvadratnom metru.

“Razgovarao sam s poduzetnicima iz Sesveta. Najbolje je da se i vi raspitate. Ima svakakvih vrsta zemljišta. U svakom slučaju zanimljiva je koincidencija. Ništa ne tvrdim, ali je činjenica da, nakon nevjerojatno agilnog angažmana Plenkovićevog ministra, tvrtka vrlo bliska obitelji ministra kupuje 14 000 građevnih kvadrata za manje od 430 tisuća eura, i to kao jedini ponuđač”, dodaje Bujanec koji je uvjeren da Plenković i Tomašević stvaraju uvjete za buduću koaliciju HDZ-a i platforme Možemo.

“Riječ je o sramotnoj sprezi HDZ-a i Možemo. Nisam čuo da hrvatski nogometni navijači, kada zapnu na nekom gostovanju, mogu računati na to da im Ministarstvo vanjskih poslova plati taksi do zračne luke, a kamo li još i avionsku kartu”, zaključuje Bujanec.

Podsjetimo, Ivan Pernar je još na početku izbijanja afere Kongo podignuo kaznenu prijavu protiv uhićene osmorke.

Pernar ih je prijavio za to što su sudovima u Varaždinu i Zlataru priložili krivotvorene dokumente DR Kongo kojima im se daju na posvajanje maloljetni državljani te zemlje.

“Smatram da su ti dokumenti krivotvoreni jer DR Kongo ne dopušta stranim državljanima posvajanje djece, a dva od četiri para nisu uopće ni upisana u registar posvojitelja djece. Nejasno je na temelju čega bi oni uopće u stranoj državi mogli dobiti suglasnost za posvajanje, čak i kad bi to bilo moguće. Zbog svega navedenoga opravdano sumnjam da su počinjena sva bitna obilježja kaznenog djela Krivotvorenja službene isprave iz Članka 279 KZ-a RH, koji kaže da će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina kazniti onaj tko neistinitu službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis, uporabi u službi ili poslovanju kao da su istiniti. Stoga predlažem da nadležno Državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje te pokrene sudski postupak pred nadležnim sudom kako bi osumnjićenici bili proglašeni krivima i kažnjeni sukladno zakonu, a falcificirani dokumenti poništeni”, piše u Pernarovoj prijavi.

Foto: Bujica