EKSKLUZIVNO: Vesna Vučemilović o aferi Zambija: Očito je da ministri Piletić i Božinović nešto skrivaju

EKSKLUZIVNO: Vesna Vučemilović o aferi Zambija: Očito je da ministri Piletić i  Božinović nešto skrivaju

Zastupnica Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, od početka izbijanja afere oko usvajanje djece iz Konga traži da se raščiste brojna neodgovorena pitanja. Tražila je od izvršne vlasti da detaljno istraže slučaj i izvijeste javnost i nadležni saborski Odbor, ali do danas nije dobila prave odgovore. Zastupnica Vučemilović ekskluzivno za Teleskop analizira aferu Zambija i ponašanje ključnih političkih aktera u proteklih nekoliko mjeseci.

U ponedjeljak je održano prvo ročište na Viskom sudu u Zambiji. Kako ocjenjujete optužnicu i reakciju optuženih Hrvata?

U međuvremenu je podignuta optužnica protiv još dvije osobe, imigracijske službenice i turističkog djelatnika iz Konga. Reakcije optuženih su očekivane a nastavak procesa idući tjedan će pružiti više informacija. Za sada se stječe dojam da je Visoki sud tom slučaju pristupio vrlo ozbiljno.

Kako su reagirali hrvatski mediji. Stječe se dojam da više optuženike ne brane pod svaku cijenu ?

Mediji su o tom slučaju dosta detaljno izvještavali. Brojni novinari u raznim redakcijama su odradili lavovski dio posla vezano za rasvjetljavanje cijelog niza pitanja i nedoumica. Bilo je različitih mišljenja i stavova, a javnost se posebno senzibilizirala što je i razumljivo jer se radi o djeci. Ključno je da mi kao društvo iz svega izvučemo pouku a poglavito sve institucije koje su sudjelovale u dosadašnjim postupcima posvojenja. Za sada ne vidim naznake za tako nešto jer su nadležne institucije odlučile primijeniti tehniku „guranja pod tepih“ ovog problema što zasigurno nije dobro rješenje.

A kako su reagirali političari. Premijer Plenković i njegov ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman su u početku branili optuženike? Još su gorljiviji bili pripadnici platforme Možemo. Jesu li i oni malo reterirali?

Vjerujem da su i dalje na istim pozicijama ali nisu više tako glasni jer su shvatili da tako čine štetu optuženima. Nakon svakog javnog istupa ministra Grlić Radmana pozicija optuženih se pogoršala. Izjave naših ministara su bile skandalozne. Reakcije pripadnika platforme Možemo ukazuju na njihovo tumačenje i primjenu zakona na vrlo selektivan način kada se radi o njihovim prijateljima i članovima. Tomislav Tomašević se najprije pravio da ne poznaje jednog od okrivljenika koji je bio drugi odmah iza njega na listi. Za jednog relativno mladog političara koji se u javnosti prikazuje kao oličenje poštenja i moralnosti to je samo dokaz da nije ništa bolji od onih koje proziva za nečasno ponašanje.

Zašto su Plenković i Grlić Radman tako gorljivo branili optužene Hrvate. Jesu li neki posvojitelji lobirali kod njih?

Teško je reći je li netko lobirao ali je evidentna pomoć optuženima koja je daleko iznad uobičajenog standarda. Nadam se samo da će svi naši državljani koji se nađu u nevolji u inozemstvu imati ovako visoku razinu pomoći diplomatsko konzularne službe. Do sada to nije bilo tako a to najbolje znaju naši pomorci koji se nađu u neprilici ne svojom krivnjom kada zbog neplaćenih lučkih pristojbi budu zatočeni nekoliko mjeseci na brodu.

Vi ste tražili od hrvatskih vlasti izvješće o posvojenoj djeci iz Konga. Koje ste informacije dobili od ministra Božinovića i Piletića?

Njihov odgovor je uvijek isti. Istraga je u tijeku, provode se izvidi i tako već nekoliko mjeseci. Na temelju njihovih odgovora mogu samo zaključiti da nekoga ili nešto skrivaju od javnosti. Do sada su već mogli sve istražiti i izvijestiti javnost koja je zainteresirana za sudbinu do sada posvojene djece iz DR Konga.

Vi se zalažete za to da se napravi provjera u kakvim obiteljima žive usvojena djeca iz Konga. To se u javnosti često pogrešno tumačilo kao da vi želite uzeti djecu roditeljima. Što vi zapravo želite?

Odbor za obitelj, mlade i sport je održao tematsku sjednicu i usvojio zaključke bez ijednog glasa protiv. Jedan od zaključaka je bio vezan za reviziju svih dosadašnjih posvojenja iz DR Konga. Kao odgovorna država koja je potpisnica Haške konvencije minimum koji bi trebali napraviti je istražiti gdje su do sada posvojena djeca, u kakvim uvjetima žive i jesu li sa svojim posvojiteljima te u konačnici jesu li posvojitelji bili u registru posvojitelja. To je u skladu sa međunarodnim konvencijama i našim zakonima. Zlonamjernih interpretacija zaključaka odbora je bilo ali samo od onih koji nisu pratili rad odbora i pažljivo čitali napisano.

Jeste li nešto doznali o ulozi Marijine farme i njezine predsjednice Marije Ivaniš u procesu posvajenja djece iz Konga?

Ništa osim onog što su mediji objavili. Interesantno je kako se brzo ugasila udruga nakon izbijanja afere. Udruga je surađivala sa istim ljudima koji se spominju i u ovoj aferi vezano za trgovinu djecom.

Postoje ozbiljne indicije da je Marijina farma bila paravan za neke nelegalne radnje.

Ako je to točno onda bi nadležna tijela to trebala istražiti.

Kakva je bila uloga „vlasnika sirotišta” izvjesnog Kabonga.

Emmanuel Kabonga se doima kao ključni čovjek u cijeloj priči. Njegovo ime se spominje dugi niz godina u slučajevima posvajanja djece iz DR Konga. S njim je surađivala i Marijina farma. Iz svega što smo do sada saznali imamo dovoljno informacija za slaganje konačne slike vezano za posvajanje djece iz DR Konga. Ono što mene čudi je ponašanje nadležnih institucija u Hrvatskoj koje čekaju da medijska bura prođe i nastave po starom. Pri tom slučajno ili namjerno zaboravljaju da su ilegalna posvojenja trgovina djecom. To će u novoj direktivi koja uskoro stiže biti jasno naznačeno.

Pojavili su se medijski napisi da je njegova kći dobila hrvatsku državnu stipendiju. Kakva su vaša saznanja?

Nije isključeno i ne bi nimalo čudilo. Nije slučajno da nadležno ministarstvo želi cijelu aferu gurnuti pod tepih.

Foto: Hina