Epidemiolog kontra Fuchsa i Plenkovića: Djecu treba tjerati iz kafića u školu, a ne obrnuto

Epidemiolog kontra Fuchsa i Plenkovića: Djecu treba tjerati iz kafića u školu, a ne obrnuto

Epidemiologa Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, komentirao je za portal Direktno trenutnu epidemiološku situaciju. Zašto imamo tako veliki broj mrtvih i zaraženih.

“Nedovoljan postotak procijepljenosti u ukupnoj  populaciji, to je prvi razlog. Drugi razlog je to što u toj populaciji cijepljenih je mizeran postotak necijepljenih adolescenata za koje znamo da su popriličino značajni u asimptomatskom prijenosu virusa. Treće, ljudi se u ogromnoj mjeri ne pridržavaju ostalih mjera, prvenstveno nošenja maski, socijalne distance, druženja s nepoznatim ljudima u zatvorenom prostoru itd.

Četvrto, virus je mutirao i taj delta soj je, u odnosu na onaj originalni, ‘wuhanski’, otprije godinu dana, izrazito zarazniji, a sada je već  nastala i njegova podvarijanta, delta plus soj”, objasnio je Venus.

Imamo nekoliko mjera s kojima se trebamo služiti da suzbijemo širenje virusa, kaže, ali se tih istih mjera ne pridržavamo.

Istaknuo je potrebu da se starije osobe i one imunokompromitirane docijepe s “booster” dozom: “Zna se i po nekim drugim zaraznim bolestima da tijekom vremena taj imunitet pada odmakom od zadnjeg cijepljenja, i oni se trebaju boosterirati”.

“To su sve elementi koji govore u prilog onome što se sada događa i nije neko veliko iznenađenje”, kaže.

Venus: Djecu treba tjerati iz kafića u školu, a ne obrnuto

Nacionalni stožer je po pitanju pokušaja da se dođe do većeg broja pacijenata, odnosno osoba koje nisu cijepljenje u starijoj populaciji, u petak donio novu mjeru kojom je za to zadužio liječnike obiteljske medicine. 

Miroslav Venus

Kao jedna od dodatnih mjera, odlučeno je i da će učenici nakon jesenskih praznika koji padaju na 2. i 3. studenoga, preostala dva dana, odnosno 4. i 5. studenog nastavu pohađati na daljinu s obzirom na to da je, kako je kazao prije nekoliko dana ministar obrazovanja Radovan Fuchs, broj zaražene djece u ukupnoj populaciji premašio jedan posto.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od petka, na području Hrvatske ukupno je 5223 Covid pozitivnih učenika te 717 djelatnika škola, dok je u samoizolaciji više od 12 tisuća učenika te 162 djelatnika škola.

Koliko online nastava u ovakvim uvjetima kada je sve ostalo “otvoreno” ima smisla, pitamo epidemiologa.

“Prebacivanje škola na online nastavu uz uvjet da je sve ostalo otvoreno pa će se učenici družiti, posebno oni najkritičniji, srednjoškolci i viši razredi osnovnih škola koji i inače imaju više socijalnih kontakata po nekim drugim mjestima tipa kafići i slično, onda naravno da nema smisla. Ako će se zatvoriti škole i ostaviti sve ostalo drugo otvoreno, onda nema smisla. Mislim da djecu treba tjerati iz kafića u škole, a ne iz škole u kafić”, kazao je Venus za portal Direktno.  

Jedino rješenje pridržavanje postojećih mjera

Što se promijenilo u načinu širenja virusa i načinu sprečavanja širenja virusa u odnosu na otprije godinu dana, nastavlja Venus protupitanjem.

“Virus se jednako širi kapljičnim putem i jednake mjere su na snazi, jedino što se mi sad ne pridržavamo tih mjera, a virus je još zarazniji”, ističe naš sugovornik i dodaje da je pravo pitanje koju još mjeru Hrvatska može uvesti, a da ona ne ostane “mrtvo slovo na papiru”.

Kaže da je jedino rješenje pridržavati se postojećih mjera.

“A znam i kad ćemo ih se početi pridržavati – kad budemo znali da će nas netko nadzirati i kazniti ako ih se ne pridržavamo”, poručuje epidemiolog.

Facebook Comments