Epidemiolozi se iznenada prosvijetlili: Zašto su tek sada shvatili da je najbitnije koliko imamo hospitaliziranih bolesnika

Epidemiolozi se iznenada prosvijetlili: Zašto su tek sada shvatili da je najbitnije koliko imamo hospitaliziranih bolesnika

Početak je četvrtog vala. Situacija, nažalost, nije dobra. Ovaj tjedan imam porast broja slučajeva od 20 do 25 posto s obzirom na prethodne tjedne. Kako završava ljeto, kako se ljudi vraćaju u svoja mjesta prebivališta i na radna mjesta, tako nam raste broj testiranja, vidimo da imamo porast broja novooboljelih. Više nam je značajniji broja hospitaliziranih, odnosno pacijenata s teškom kliničkom slikom kojoj je potrebna pomoć u vidu respiratora, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući u emisiji “Dobro, jutro Hrvatska”.

“To nam je jedan od važnih pokazatelja zbog bolničkog sustava, da se ne optereti naglo. bolnice su spremne za prihvat bolesnika, ali bilo bi idealno da je što manji broj hospitaliziran”, rekla je Mayer.

Istaknula je kako više od 80 posto hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.

“To je razlog zašto apeliramo na građane da se cijepe. Cjepivo štiti od teških oblika bolesti. Nije svejedno hoćemo li se razboljeti i imati blagu kliničku sliku ili ćemo imati tešku upalu pluća gdje ćemo završiti na intenzivnoj njezi, na respiratoru”, poručila je.

Obje doze cjepiva protiv koronavirusa primilo je 51 posto odraslog stanovništva. Na upit hoće li morati primiti i treću dozu, Mayer je rekla da se o tome razgovara i da će se vjerojatno ići u primjenu.

“S trećom dozom će se vjerojatno krenuti početkom jeseni i to će biti starije skupine, imunokompromitirani i s težim kroničnim bolestima.