Europska unija nabavila enormne količine cjepiva: Nenad Bakić izračunao koliko to ispada po “glavi stanovnika”

Europska unija nabavila enormne količine  cjepiva: Nenad Bakić izračunao koliko to ispada po “glavi stanovnika”

Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv covida-19 za iduće dvije godine, rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Schinas je istaknuo da se program cijepljenja u EU-u razvija unatoč ogromnim pritiscima koje stvara borba s pandemijom, javlja N1.

“Naš model društvenog uređenja stavljen je na kušnju, no ipak odolijeva, a program cijepljenja u cijelosti se razvija: osigurali smo više od pet milijardi doza za sljedeće dvije godine”, rekao je Komisijin povjerenik za promicanje europskog načina života.

“To su cjepiva koja su pouzdana, znanstveno provjerena i potvrđena od strane neovisnih tijela. Sada moramo uvjeriti sve one građane koji se nisu cijepili da to učine”, kazao je Schinas.

“Zajedno moramo napraviti još taj zadnji korak i uspjet ćemo”, zaključio je Grk.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je u trenutku kada se broj zaraženih povećava ključno osigurati učinkovite mjere, naglasivši da se to posebno odnosi na adekvatno provođenje kampanje cijepljenja.

“Moramo učiniti sve kako bismo se borili protiv dezinformacija i nesklonosti cijepljenju”, dodao je Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako u Europskoj uniji trenutno postoje ogromne razlike u procijepljenosti.

“U nekim zemljama članicama jedva je 29 posto odraslog stanovništva cijepljeno, a u drugima više od 92 posto”, rekla je šefica EK-a i istaknula da “moramo bolje razumjeti zašto neki ljudi ne žele cjepivo”.

“Moramo informirati ljude, objasniti im zašto se trebaju cijepiti. U Europi imamo dovoljno cjepiva za sve”, zaključila je.

Rasprava u Europskom parlamentu bavila se zaključcima posljednjeg sastanka Europska vijeća, a osim pandemije u fokusu je bio i problem migrantske krize na bjeloruskoj granici te rast cijena energenata.

Na ovu vijest reagirao je Nenad Bakić.

“Ovo bi bilo 11 doza po osobi (uključivo djecu) za iduće dvije godine kad bi se sve iskoristilo. Ne razumijem zašto nabavljamo tolike količine”, ističe Bakić

Foto: HIna