Evo dokaza: “Jeftini” Lidl baš guli Hrvate

Evo dokaza: “Jeftini” Lidl baš guli Hrvate

Četrdesetak minuta ugodne vožnje trebalo nam je da od Zagreba dođemo do slovenskih Brežica gdje smo odlučili napraviti shopping.

I to u trgovačkom lancu Lidl koji je posljednjih dana meta kritika brojnih građana ljutitih na cijene hrane u Hrvatskoj koje su i prije uvođenja eura i rata u Ukrajini bile više od europskog prosjeka.

Do Brežica smo stigli oko 11 sati i odmah na parkingu primijetili brojna druga vozila s hrvatskim registracijama čime smo si potvrdili da Hrvati često u Brežice odlaze po špeceraj.

Nije niti čudno – naš mali eksperiment pokazao nam je da bismo deset artikala koje smo kupili u Sloveniji u Hrvatskoj platili čak 40 posto više, javlja Jutarnji list.

Naime, košarica koju smo u Sloveniji platili 19 eura, da smo je istog dana kupovali u hrvatskom Lidlu, stajala bi nas čak 26.50 eura, i to s akcijskim cijenama.

Međutim, kada bismo gledali isključivo redovne cijene, hrvatska košarica opet bi bila skuplja od slovenske, i to 12.8 posto što opet nije beznačajan popust i što se na veću količinu i dobro isplaniranu kupnju može drastično i povećati.

Zanimljivo, na nekim artiklima bila je ogromna ušteda – recimo, sir trapist koji u Hrvatskoj ima redovnu cijenu 8.99 eura u Sloveniji košta 6.49, ali je u vrijeme naše posjete bio na akciji pa smo ga platili 5.19, dakle čak 3.7 eura manje.

Zanimljiv je primjer toast kruha Toastino – njegova redovna cijena u Sloveniji iznosi 0.89 eura što znači da je niža od akcijske cijene istog toasta u Hrvatskoj gdje on s popustom košta 0.99 eura.

Konzerviranu tunu u Brežicama smo platili 36 posto manje nego što ona trenutno košta u Zagrebu, dječji puding Monterey jeftiniji je 15 posto, a mineralna negazirana voda u Sloveniji je 39 posto jeftinija nego u Hrvatskoj.

Ono što nas je posebno iznenadilo bile su razlike u cijeni posebne Lidlove ponude Vegenuary, veganske siječanjske ponude koja istovremeno postoji i u hrvatskom i u slovenskom Lidlu.

Naime, ovako letimično smo već u katalozima pronašli deset artikala koji su svi redom jeftiniji u Sloveniji i niti jedan koji bi bio jeftiniji u Hrvatskoj.

Nije stoga niti čudno što se Lidlom u Brežicama najviše čuju glasovi brojnih Hrvata koji, kad uračunaju troškova benzina i autoceste, i dalje smatraju isplativijim po namirnice odlaziti kod susjeda nego ih kupovati kod kuće.

Foto: Hina