Fakultet koji razvija hrvatsku znanost neprestano oblikujući i stvarajući nove kadrove

Fakultet koji razvija hrvatsku znanost neprestano oblikujući i stvarajući nove kadrove

Sedamdeset šest godina fakulteta zavidna je brojka kojom  se ponose na  Prirodoslovno-matematičkom  fakultetu (PMF) koji sutra 8. lipnja obilježava tu godišnjicu.

Kako je kazao dekan fakulteta Mirko Planinić PMF je izuzetno kompleksan jer rade u brojnim znanstvenim područjima. – Nakon dvije godine pandemije, potreba za motiviranim i stručnim kadrovima iz naših institucija nikada nije bila veća i jasnija. Zahvaljujući kolegama koji nastavljaju razvijati ovaj fakultet i hrvatsku znanost možemo ponosno reći da takve kadrove oblikujemo iz dana u dan i pritom ne zaostajemo za našim europskim i svjetskim kolegama, kazao je Planinić dodavši kako je, unatoč svim izazovima, prošla godina za Fakultet bila izuzetno uspješna. – Između ostaloga, osigurali smo 230 milijuna kuna za tri velika projekta, 170 milijuna kuna za obnovu zgrada koje su nam nažalost stradale u potresu, a odobren nam je i prvi patent. Posebno veseli vidjeti sinergiju različitih odsjeka, ali se nadamo da će u skoroj budućnosti PMF biti na okupu s obzirom na to da su lokacije odsjeka dislocirane po gradu, naveo je Planinić. Naime, PMF ima lokacijsku dozvolu za novu zgradu Biološkoga, Geografskoga i Geofizičkoga odsjeka na zemljištu koje je Sveučilište dalo Fakultetu te se aktivno radi na realizaciji ovoga projekta.

Na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća, koja će se održati u zgradi PMF-a na Horvatovcu 102 a u 11 sati, najbolji studenti će biti nagrađeni pohvalnicama, djelatnici umirovljeni u proteklih godinu dana zahvalnicama, a prvi puta dodijelit će se i nagrade za znanstveni rad i to u tri kategorije: znanstvenicima, djelatnicima u suradničkim zvanjima te studentima. Nagrađeni će biti i profesori i asistenti svakog odsjeka i to tradicionalnom nagradom “BRDO”, jedinstvenom na zagrebačkom sveučilištu. Naime, za nagradu BRDO profesore nominiraju i ocjenjuju isključivo studenti fakulteta. Svečana će sjednica okupiti, osim stručnjake s PMF-a, i brojne druge uvažene uzvanike sa Sveučilišta u Zagrebu, iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskoga poglavarstva, drugih fakulteta i instituta itd.

Za svoj dan Fakultet je građanima omogućio besplatan ulaz u Botanički vrt i dvije vođene ture u 16 i 18 sati. Posjetitelji će se moći predbilježiti neposredno prije početka obilaska, a u 17.30 ispred paviljona održat će se koncert gospel pjesama zbora Sunce. U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice uzvanicima će se predstaviti i Zagrebački kvartet te Zbor PMF-a, a nakon sjednice planiran je glazbeni program uz Borisa Rogoznicu.

-Podsjetimo, gotovo dvije godine nakon osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, 1876. započela je nastava iz grupe prirodoslovno i matematičkih predmeta na Prirodoslovno-matematičkom odjelu Mudroslovnoga fakulteta. Današnji Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946., zbog čega se taj dan obilježava kao Dan Fakulteta, navode s PMF-a.

-Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu pruža visokokvalitetno i učinkovito   sveučilišno obrazovanje u području prirodoslovlja i matematike na svim trima razinama sveučilišnih studija. Studijski programi utemeljeni su na istraživanjima i najnovijim znanstvenim spoznajama, a izvođenje nastave uključuje važan dio inovativnosti i međunarodne suradnje, navode s PMF-a te se dodaje kako se među najveće vrijednosti ubrajaju kvalitetni i motivirani studenti koji će svojim znanjima i vještinama biti nositelji gospodarskog i društvenog razvoja Republike Hrvatske. – Znanstvena istraživanja provode se unutar područja Prirodnih znanosti (polja: Matematika, Fizika, Geologija, Kemija, Biologija, Geofizika i Interdisciplinarne prirodne znanosti) te Interdisciplinarnih   područja   znanosti (Geografija), a čine oko 20 % ukupne znanstvene produkcije Sveučilišta u Zagrebu.  Prirodoslovno-matematički fakultet, organiziran je u sedam odsjeka od kojih svaki ima veliku autonomiju u znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj djelatnosti. Na sedam odsjeka PMF-a (Biološki, Fizički, Geofizički, Geografski, Geološki, Kemijski i Matematički), organiziranih u 28 zavoda, studira oko 4500 studenata na preddiplomskom, integriranom preddiplomskom i diplomskom te diplomskom sveučilišnom studiju  na 35 studijskih programa,  oko 1000 studenata na sedam doktorskih studija te jednom poslijediplomskom specijalističkom studiju, s ponosom ističu na PMF-u.  

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: PMF