Festival digitalizacijskih projekata – Kako upravljati digitalnom kulturnom baštinom

Festival digitalizacijskih projekata – Kako upravljati digitalnom kulturnom baštinom

Živimo u digitaliziranom svijetu i novim generacijama je nezamislivo da se nekada primjerice televizijska antena namještala na krovovima kako bismo mogli uhvatiti signal od tada malobrojnih televizijskih programa.

Da budemo u tijeku svjetskih digitalnih zbivanja svoj doprinos daju i razni festivali. Jedan od njih ovih dana se u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Riječ je o 11. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata koji će se održavati virtualno 12. i 13. svibnja 2022.godine, a posvećen je digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama ustanova u kulturi i znanosti te promidžbi digitalizacijskih projekata.

Kako navode organizatori ovogodišnji D-fest donosi pregled aktivnosti projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine, trenutačno najvećega nacionalnog projekta usmjerena razvoju infrastrukture za upravljanje digitalnom kulturnom baštinom i osnaživanju ustanova u području digitalizacije građe, trajne pohrane, digitalnoga objedinjavanja i razvoja usluga.  

Na Festivalu će biti predstavljene europske politike i projekti u kulturnome sektoru koji se bave digitalnom transformacijom baštinskih ustanova, ali i primjenom digitalnih sadržaja u području obrazovanja i e-učenja. Bit će dan pregled projekata u području digitalizacije i izradbe digitalnih proizvoda i usluga, predstavljeni rezultati dugogodišnjih projekata sustavne digitalizacije te dan i uvid u inovativne alate za predstavljanje baštine u digitalnome okruženju.

Na središnju temu nadovezuju se podteme s kojima se svakodnevno susrećemo u digitalizaciji građe – od pitanja resursa i ekonomičnosti procesa digitalizacije preko pitanja prioriteta u odabiru građe za digitalizaciju i važnosti digitalizacije kulturnog dobra do nedoumica, prepreka i otvorenih pitanja koja se odnose na autorsko pravo a presudna su svima koji bi željeli digitalizirati i koristiti noviju građu.

D-fest se ove godine nastavlja baviti pitanjima korištenja digitalizirane građe u obrazovanju i znanosti – područje digitalne humanistike donosi niz zanimljivih projekata u kojima se očituje važnost dostupnosti otvorenih podataka i razvoja alata za njihovo istraživanje, obradu i interpretaciju. Svakako je važno uključivati i nove teme poput 3D digitalizacije u kontekstu restauracije i očuvanja građe, ali i kreiranja novih usluga za koje je potrebno osnažiti stručnu zajednicu kako bi počela koristiti mogućnosti umjetne inteligencije (AI) i proširene stvarnost (XR), što se naglašava i u preporukama European data space for cultural heritage (2021.) Europske komisije.

Dosljedno namjeni D-festa – uz tradicionalno predstavljanje projekata digitalizacije provedenih u prošloj godini kao i novih digitalnih proizvoda i usluga, 11. D-fest će i ove godine uspostaviti prostor za virtualno druženje, učenje, raspravu i razmjenu ideja povezanih s aktualnim temama u području digitalizacije.

U programu Festivala sudjeluju izlagači s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Instituta za migracije i narodnosti, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, Zagrebačkoga inovacijskog centra, Narodne biblioteke Srbije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstvene knjižnice Zadar, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i drugih baštinskih ustanova. Zanimljive projekte predstavit će i Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Gradski muzej Požega, Hrvatski školski muzej, Muzej grada Koprivnice, Muzeji grada Karlovca, Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Knjižnice grada Zagreba i dr.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: NSK