Fižulić optužio Švedsku i postavio dramatično pitanje: Je li Hrvatska spremna za pojačano umiranje

Fižulić optužio Švedsku i postavio dramatično pitanje: Je li Hrvatska spremna za pojačano umiranje

U Novom danu gostovao je Goranko Fižulić. Rekao je kako je nekorektno govoriti o prediktivnim modelima zaraženih i istaknuo kako bi se trebalo držati činjenica i onoga što smo proteklih sedam mjeseci naučili. Ne vjeruje da će sjednica Ustavnog suda o ustavnosti mjera Nacionalnog stožera javna, a za Plenkovića kaže da treba zauzeti jasan stav i prestati se skrivati iza Stožera.

Na samom početku Fižulić je rekao kako je u protekla dva tjedna Hrvatska došla na sam vrh liste država Europske unije – po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika smo na 3. mjestu, po broju umrlih na 100.000 smo na 4. mjestu, po broju pozitivnih na ukupan broj obavljenih testova smo na 2. mjestu. “Sve nas to upućuje na činjenicu da smo ušli u jesen te da je pred nama zima u kojoj neće biti cjepiva.”

Potom je pojasnio kakva je situacija susjednim zemljama. “Bosna je standardno loša, a Srbija ima bolje podatke nego u prethodnom razdoblju. Sve te zemlje, kao i ostale zemlje Balkana, su preko ljeta uvezle slučajeve iz Švedske”, tvrdi Fižulić.

Očekuje da hrvatska Vlada građanima da odgovore na, kako kaže, ključna pitanja – koji su kapaciteti za intenzivnu njegu, koliko respiratora je zapakirano u skladištima, te koliko je timova osposobljeno i raspoloživo za intenzivnu njegu i rad s respiratorima.

“Kada za mjesec ili dva dođe do novog porasta zaraženih, vjerojatno ćemo na tisuću novozaraženih dnevno u roku dva tjedna napuniti sve naše bolničke kapacitete”, rekao je.

Ističe kako građani zaslužuju da Vlada komunicira na jasan način, da ne frizira, da kaže istinu i da suoči građane s problemom koji je pred nama.

Prediktivni modeli zaraženih

Fižulić se složio s konstatacijom da je lockdown bio politička odluka, a ako će doći do novog, on će biti posljedica zdravstvenih odluka unutar zemalja. “Trebali smo se pripremati za najcrnji scenarij, a ako se on ne dogodi, idemo dalje. Ako dođe do novog lockdowna, bit će motiviran isključivo nemogućnošću kontrole širenja zaraze, a to znači da će zdravstveni sustav biti pred kolapsom, a broj onih koji će trebati zdravstvenu njegu bit će veći od zdravstvenih kapaciteta”, rekao je.

Osvrnuvši se na prediktivne modele zaraženih, kaže da jedan od vodećih modela predviđa da, ako bi cijeli svijet bio Singapur, u siječnu bismo imali dva milijuna umrlih. Ako bi se vodili švedskim modelom i ne učinili ništa, možemo očekivati četiri milijuna umrlih. “Razgovaramo o milijunima gore, milijunima dole. Kada to prevedete na države, to u Hrvatskoj znači da postoji mogućnost da imamo 2700 umrlih do siječna mjeseca. Da li je hrvatska javnost spremna na takvo pojačano umiranje?”, pita se Fižulić i dodaje kako je u SAD-u covid-19 treći uzrok smrtnosti.

“Svaki taj model treba znati iščitati, model koji ste imali za Izrael sada više nije valjan jer je Izrael ušao u lockdown. Razgovaramo o cijelom nizu nepoznanica, ono što sigurno znamo – neke od tih mjera smanjuju širenje zaraze. Ako to znamo sigurno, sve ostalo treba biti u funkciji toga, kako smanjiti širenje zaraze”, kazao je.

Ističe da u Singapuru i Koreji nitko ne dovodi u pitanje treba nošenje maske, za razliku od europskih zemljama. “Vlasti se skrivaju iza stožera, umjesto da zauzmu jasan stav i uvedu kazne po potrebi. Ovo nije natjecanje u ljepoti.”

“Nekorektno je govoriti o modelima, držimo se činjenica i onoga što smo proteklih sedam mjeseci naučili”, dodaje.

Europska unija i dalje nema jedinstven pristup mjerama.

“EK je prije desetak dana dala preporuke da se države i regije podijele na crvene, zelene i narančaste zone. Kao što nismo imali jedinstvenu politiku na proljeće, tako je nemamo ni sad. Nema iste politike držanja distance, kao ni nošenja maski.”

Ustavni sud o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite

Ne vjeruje da će odluka Ustavnog suda pod pritiskom javnosti biti javna i ne očekuje ništa spektakularno.

“Većina sudaca je svjesna da bi došlo do potpunog kaosa kada ne bi podržali odluke, odnosno ustavnost Stožera. To bi bio vjetar u leđa svima koji ne osporavaju one dvojbene odluke stožera, nego i sve ostale odluke utemeljene na zdravom razumu i logici. Stožer je izložen kritici s jedne strane onih koji su ili zbog neznanja ili komocije ne žele nikakva ograničenja, a istovremeno su manipulirani od onih koji u provođenju ograničenja vide napad na vlastite financijske interese, to je njihov legitiman stav, ali je kao takav štetan za opći javni interes”, prokomentirao je Fižulić.

Kaže kako je potrebna jasna politika i dodaje da se Plenković treba ponašati u skladu sa svojim ovlastima. “On se ne može skrivati iza Stožera. Treba se javno suočiti sa svim lošim stvarima koje su pred nama.”

Ne vjeruje ni da će biti javna sjednica, ali vjerojatno bude odvojenih mišljenja sudaca, kaže. “Bitno je da Ustavni sud zauzme stav što očekuje od izvršne vlasti”, zaključuje Goranko Fižulić.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments