Fokus upozorava na pad izvoza, ali i na probleme u hrvatskom turizmu: Strane prognoze za sljedeću sezonu su negativne

Fokus upozorava na pad izvoza, ali i na probleme  u hrvatskom turizmu: Strane prognoze za sljedeću sezonu su negativne

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom objavljenih podataka BDP-a Državnog zavoda za statistiku te aktualnu temu državnog proračuna. Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, okupljenima se obratio i saborski zastupnik Damir Bajs.

Iza prividno stabilnog BDP-a skrivaju se vrlo zabrinjavajući pokazatelji. Robni izvoz pao je za petinu, a pale su i usluge tijekom navodno rekordne turističke sezone. Ove brojke postavljaju ozbiljna pitanja o održivosti trenutne gospodarske politike “ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te objasnio da je posebno važno proučiti prognoze i kasnije korekcije Državnog zavoda za statistiku koji je u nekim prognozama pogriješio i za dvoznamenkaste postotke, a pogotovo u kontekstu nadolazeće izborne godine, stoji u priopćenju stranke Fokus.

Rashodi državnog proračuna bit će četiri puta veći od rasta BDP-a, a pravu istinu ćemo saznati tek nagodinu kad dođu stvarni podatci. Također, iz EU fondova je predviđeno milijardu eura manje nego ove godine. Kad govorimo o padu izvoza, slična gospodarska kretanja bila su za vrijeme vlade Ive Sanadera kada nas je uvjeravao da je sve u redu“ naglasio je Nađi istaknuvši da ga zanima koja država uopće može dugoročno financijski podnijeti tolika opterećenja uz opasku da izbori dolaze, a glasove treba kupiti.

Kada govorimo o brojkama za turizam, premijer Plenković i ministrica Brnjac najavljivali su sezonu svih sezona. Broj izdanih računa bio je jednak ili manji nego prošle godine, a mjere Vlade pokazale su se kao nedovoljne. Iako se nadam da se neće ispuniti, strane prognoze za sljedeću sezonu su negativne“ izjavio je Damir Bajs nadodavši da je od gospodarstva ostala samo potrošnja građana, a pitanje je mogu li građani ispuniti očekivanja države i trošiti sve više.

Na samom kraju, Davor Nađi prokomentirao je nadolazeće parlamentarne izbore i koalicijski potencijal stranke Fokus. „Našoj stranci i koaliciji su naše vrijednosti vrlo bitne. Ovim putem bih pozvao sve oporbene stranke da se ponašaju odgovorno prema državi i da ne gledaju samo svoj stranački rejting. Na prvo mjesto svi moramo staviti zajednički cilj da očistimo institucije od karcinoma koji se nezaustavljivo širi, a zove se HDZ“ ustvrdio je Nađi.

Foto: Hina