Frane Barbarić, moćni direktor HEP-a i utjecajni HDZ-ovac, bespravno gradio luksuznu kuću na Hvaru: Hoće li je morati srušiti?

Frane Barbarić, moćni direktor HEP-a i utjecajni HDZ-ovac, bespravno gradio luksuznu kuću na Hvaru: Hoće li je morati srušiti?

Sada je i službeno. Državni inspektorat nam je potvrdio da je predsjednik uprave HEP-a i potpredsjednik zagrebačko HDZ-a Frane Barbarić bespravno gradio kuću na Hvaru. 

Podsjetimo, prošli mjesec smo objavili priču i fotografije koje pokazuju izgradnju vile na poljoprivrednom zemljištu na otoku Hvaru. Barbarić je tvrdio da se radi samo o rekonstrukciji starog objekta i da zato nije ni tražio građevinsku dozvolu jer je ona nepotrebna. Opovrgnuli su ga iz županijskog odjela za graditeljstvo. Vila  je u drugačijim gabaritima nego stari objekt, s drugačijim krovom, postoje dogradnje, napravljena je dodatna kućica, bazen i znatno promijenjen izgled okoliša na parceli, piše Ivan Pandžić na portalu 24sata.

– Ovim putem Vas obavještavamo kako je provedenim inspekcijskim postupkom na predmetnoj lokaciji utvrđeno izvođenje građevinskih radova bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole, slijedom čega je građevinska inspekcija poduzela zakonom propisane mjere – odgovorio nam je Državni inspektorat.

Frane Barbnarić

Te zakonom propisane mjere znače da je Frane Barbarić primio rješenje inspektora da ukloni izgrađeno. Na to rješenje se još može žaliti. Prema rješenju, mora srušiti i maknuti sve što je napravio bez papira. Na poljoprivrednom zemljištu je inače bila stara, legalizirana kuća koju je mogao obnoviti u istim gabaritima. Izvana izgleda kao da je na njenom mjestu sagradio potpuno novu vilu. Ako mu žalba ne prođe, morat će je srušiti. Ako to ne učini, daljnji postupak je da objekt uklanjaju bageri Inspektorata. 

Frane Barbarić je Hvaranin i bliski suradnik premijera Andreja Plenkovića. Ove godine je dobio drugi mandat na čelu HEP-a. Također je i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a. Premijer Andrej Plenković je nakon objave prvih tekstova rekao da se nije stigao baviti slučajem i sve pročitati, te da bi Barbarić sve trebao objasniti. No, osim početnog odgovora, Barbarić se više nije izjašnjavao o vili na Hvaru. 

Naslovna fotografija: Andrej Plenković i Frane Barbarić

Foto: Hina