Neobičan fratar: Australac kojemu je davni posjet Međugorju preokrenuo život

Neobičan fratar: Australac kojemu je davni posjet Međugorju preokrenuo život

Prije trideset godina Antony Burnside iz Australije je, nakon što je završio studije hortikultule i zemljopisa, krenuo na put u Europu. Takvo putovanje na Stari kontinent je neka vrsta nagrade u toj zemlji koji si priušte svi koji to mogu. Krenu od Engleske pa dalje koliko im dopušta vrijeme i novac koji im je na raspolaganju.

I Antony je najprije posjetio Englesku i Škotsku, a onda je uz druge zemlje, odlučio posjetiti i ondašnju Jugoslaviju za koju je “tada mislio da je zemlja suživota”, piše abcportal.info. Nakon Dubrovnika, gdje su ga oduševile crkve i kapele i jedan “drukčiji osjećaj”, preko Mostara je stigao u Međugorje.

Htio je samo usputno vidjeti što se tamo događa u vezi s, kako su vidjelice tvrdile, Gospinim ukazanjima, a nakon toga obići još Split i Zagreb te produžiti za Makedoniju i Kosovo. No, tada mu se, kako danas govori, dogodilo nešto što je preokrenulo njegov život.

Kako ispred tamošnje crkve nije bilo nikoga ušao je unutra, i onda je ugledao, kako kaže, prizor koji ga je zadivio. “Nikada prije nisam vidio kako se toliko ljudi na jednom mjestu zajedno moli Bogu…to su bili Hrvati”, rekao je Antony za spomenuti portal.

Iako je potjecao iz katoličke obitelji, takav način ikazivanja vjere kod njih nije bio uobičajen. To ga je zaintrigiralo pa je, kada je čuo da će sljedeći dan biti i predavanje na engleskom jeziku za hodočasnike koji govore tim jezikom, ostao prenoćiti.

Tog dana je zajedno s jednom gospođom iz Engleske, koju je upoznao na jutarnjoj misi, otišao na mjesto, koje se zove brdo Gospina ukazanja. Zajedno s drugima kleknuo je na kamenjar i počeo moliti krunicu. Kaže da je osjetio Božji glas; “Želim biti u središtu tvog života”.

Ni taj dan nije otišao iz Međugorja. Najprije se uključio u zajednicu koju je tamo predvodio jedan talijanski svećenik. Potom je odlučio postati svećenik. Prvi korak bilo je stupanje u franjevački novicijat, svojevrsnu pripremu da vidi je li za to, zatim je krenuo na studij filozofije i telogije, a potom je u Zagrebu magistrirao i bioetiku.

Postao je svećenik, ali se opet se vratio u blizinu Međugorja. Djelovao je u mnogim hercegovačkim župama, od Čerina, preko Konjica, Tomislavgrada, a od nedavno je u Šujici, mjestašcu između Tomislavgrada i Kupresa. “Pravi je Šujičak”, šale se mještani kojima je njegov hrvatski s naglaskom simpatičan.

Kako to obično biva, njegovi bližnji u prvo vrijeme bili su izrazito protiv tog zaokreta kojeg je napravio. “Moji prijatelji su mislili da sam poludio, a moja obitelj da sam izgubljen”, rekao je fra Antony za abcportal.com. A nakon toga se dogodilo nešto što je promijenilo njih.

Sestra mu je oboljela od leukemije. Antony joj je darovao svoju koštanu srž, ali i, kako je rekao, na prvom mjestu zajedničku obiteljsku molitvu Gospi iz Međugorja. Sestra mu je danas zdrava, a Međugorje i njegov život u Hercegovini, obitelj je prihvatila.

Ne treba ni reći kako je nedjeljom kad fra Antony Burnside drži mise u šujičkoj crkvi, gdje je tek dva mjeseca, sve više ljudi. Zanimljiv im je i zbog propovijedi, ali ponajviše stoga što iza njegovih riječi stoji odista neobična životna priča.

Pomiren sa sobom i svojom obitelji danas obavlja svoje redovničko poslanje s osmijehom šireći i kod domaćih optimizam . Rođeni Australac u Šujici, i to danas, pa to stvarno mora biti čvrst izbor.