Gdje je problem: Vrkić i Anušić “zaratili” zbog komaraca

Gdje je problem: Vrkić i Anušić “zaratili” zbog komaraca

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić odbacio je kao neistinite tvrdnje župana Ivana Anušića o odgovornosti grada za najezdu komaraca, poručivši da je Osijek jedina jedinica lokalne samouprave koja u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo.

Vrkić je priopćio u ponedjeljak da grad provodi sve vrste tretmana komaraca, od larvicidnih do adulticidnih tretmana, kao i sa zemlje i iz zraka, kazavši da je Anušićeva izjava u potpunosti suprotna s realnom situacijom na terenu.

Za Anušića koji rekao da je odgovornost zbog najezde komaraca “posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce”, Vrkić je rekao da da “laže ili nije upoznat s činjenicama”.

Osječki gradonačelnik napominje da je županijski Zavod za javno zdravstvo tijekom 2020. zaključno s 24. kolovoza izdao gradu ukupno 27 preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane na gradskom području na ukupnoj površini većoj od 22 tisuće hektara.

“Grad Osijek odradio je apsolutno sve preporuke, osim jedne izdane za larvicidni tretman, a koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično odrađena. Za sve preporučene, odnosno provedene tretmane u 2020., županijski Zavod za javno zdravstvo dao je gradu Osijeku pozitivno mišljenje”, ističe Vrkić.

Smatra kako je “posebno čudno takvo županovo nesnalaženje” kada se u obzir uzme to da “cijelim sustavom kontrole komaraca na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije upravlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pod nadležnošću upravo župana Anušića”.

Vrkić napominje da je grad larvicidne i adulticidne tretmane komaraca, od kojih su četiri bila iz zraka, te trošak usluga monitoringa i stručnog nadzora županijskog Zavoda za javno zdravstvo platio ukupno 2,4 milijuna kuna.

Pozvao je župana Anušića da na isti, transparentan način pokaže javnosti koliko su preporuka od Zavoda za javno zdravstvo zaprimile ostale općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji te što su učinile, s obzirom na to da je bio najavio da će kontrolirati pridržavaju li se Strategije borbe protiv komaraca.

Budući da je temeljem iste Strategije župan najavio osnivanje Javne ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca,

Vrkić je prigovorio Anušiću da suprotno najavi nije osnovao Javnu ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca, ali i da nije u stanju kontrolirati gradove i općine u svojoj nadležnosti. Vrkić zaključuje pritom kako nažalost ispada da je Anušiću stanju širiti dezinformacije i prebacivati odgovornost na druge.

Ponovio je kako grad Osijek, nastavlja s tretmanima komaraca te će se prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak navečer izvoditi adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u čitavom gradu.

Foto: Wikipedia/Hina