General Rojs za pomilovanje udbaša: Ako je valjao Tuđmanu i Šušku, tko sam ja da govorim nešto kontra?

General Rojs za pomilovanje udbaša: Ako je valjao Tuđmanu i Šušku, tko sam ja da govorim nešto kontra?

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs potvrdio je da je potpisao potporu za pomilovanjem Josipa  Pekovića.

”Potpisao i iza svog potpisa stojim. Nitko me nije nagovarao ni prisiljavao. Tko je od ostalih umirovljenih generala potpisao, vidjet ćete u utorak. Potpisao bih svakome tko je tako u zatvoru, uvijek treba razlikovati dobro od zla”, rekao je Rojs

”Josipa znam od 1990. godine, njegove zasluge kao brigadira Hrvatske vojske su velike, ogromne u samim počecima stvaranja hrvatske države. Kada je Franjo Tuđman trebao ići vani 1988. upravo je  on riješio dokumente, kada je  Gojko Šušak i drugi emigranti dolazili na Prvi opći sabor 1989. HDZ-a on ih je pustio u zemlju, a mogao im je zabraniti”, kaže Rojs., javlja Maxportal.

Posebno ističe njegovu ulogu u naoružavanju Hrvatske i raskrinkavanju KOS-ove operacije Labrador.

”Za vrijeme operacije ‘Labrador‘ u kojoj su KOS-ovi agenti aktivirali eksplozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na Židovskom groblju na Mirogoju, kako bi ih se pripisalo navodnim antisemitima iz Hrvatske,  njegova je zasluga da se dokaže da to nisu učinili Hrvati nego da je to bio pokušaj podvale Hrvatskoj. O ulozi Perkovića u konvojima oružja kojima je naoružana Hrvatska, ne treba se ni govoriti.”

Rojs kaže da na Perkovića gleda kao na kolegu i suborca koji je odradio veliki posao u Domovinakom ratu:

“On je bio pomoćnik ministra, ja sam bio pomoćnik ministra. Ako je valjao Franji Tuđmanu i Gojku Šušku, tko sam ja da govorim nešto kontra? Kada bih išao protiv njih, bio bih kontra ljudi za koje se zaklinjem da ću im cijeli život ostati vjeran do groba.”

Komentirao je i presudu Perkoviću u Njemačkoj gdje je osuđen na doživotnu kazbu zatvora:

“Svi znaju da su u cijelom procesu protiv njega našli samo da je dao ključ. Odležao je osam godina, zar je zaslužio umrijeti u zatvoru? A ima tolike zasluge u Domovinskom ratu. Pogledajte Veselina Šljivančanina koji je pobio pola Vukovara, danas slobodan, a mi šutimo oko toga.  Perković ima te greške od prije, ali kad se sve zbroji i oduzme više je dobra napravio za Hrvatsku nego su te greške”, smatra Rojs.