“Generalovi repovi”: Hoće li glumac Slaven Knezović naplatiti 48.000 eura duga od obitelji Vrdoljak

“Generalovi repovi”:  Hoće li glumac Slaven Knezović naplatiti 48.000 eura duga od obitelji Vrdoljak

Obitelji Vrdoljak nije lako. Iz dana u dan mediji donose nove informacije ne samo o izdašnom financiranju ‘Generala’ javnim novcem, nego i iskaze sve nervoznijih suradnika koji su ostali bez plaćenih računa i honorara.

Producenti Kiklop film direktora Andrije Vrdoljaka i AMV produkcija Marka Vrdoljaka u sve su većim problemima. AMV produkciju krajem prošle godine tužila je Hrvatska elektroprivreda (HEP), a račun im je blokirala tvrtka Car Fleet Management (CFM) koja se bavi dugoročnim iznajmljivanjem poslovnih vozila. Pokušali smo doznati jesu li tužba i blokada u vezi s ‘Generalom’, ali ni u HEP-u ni u CFM-u nisu željeli odgovoriti. ‘S obzirom da je predmet u tijeku, ne možemo iznositi detalje’, poručili su nam iz HEP-a, dok je Marsel Žanpera iz CFM-a kratko poručio da ne može dati odgovor na to pitanje. Komentara nije imao ni direktor AMV-a Marko Vrdoljak koji također nije želio odgovoriti je li do dugova došlo zbog ‘Generala’.

Činjenica je, međutim, da je HEP kroz program sponzorstva i donacija podupro ‘Generala’ preko AMV produkcije 2016. i 2017. godine sa 600.000 kuna. No iz HEP-a nam nisu htjeli potvrditi da je upravo to iznos koji sada sudski potražuju od AMV-a, pišu Novosti.

Veliko je pitanje što će na kraju biti s potraživanjima, s obzirom da je AMV u blokadi i da je prije nekoliko godina za dlaku izbjegao stečaj. Prema zadnjem financijskom izvješću za 2018. godinu, ta je tvrtka bez zaposlenih ostvarila gubitak od 168.000 kuna, a sada su suočeni s blokadom i tužbom.

Cvijeće ne cvijeta ni Kiklop filmu Andrije Vrdoljaka čiji je račun zadnjih godina više puta bio ovršen. Zadnji su ovrhu stavili iz tvrtke Eos Matrix koja se bavi naplatom potraživanja, a naplatu je ovrhom tražila i tvrtka Turizam Petrčane iz Zadarske županije na čijem području je sniman film. Kiklop film nije u blokadi.

‘General’, kao film krajnje diskutabilne umjetničke vrijednosti s kojim nisu zadovoljni niti likovi koji su u njemu prikazani pozitivno, dobio je izdašnu financijsku podršku. HRT je platio 9,6 milijuna kuna, HAVC još 4,3 milijuna, a u opširnom istraživačkom tekstu Slobodna Dalmacija je otkrila da se među donatorima nalaze i brojne jedinice lokalne samouprave te državne i javne tvrtke od kojih je, kako su istražili, dobavljeno još najmanje 4,5 milijuna kuna, tako da se ukupni proračun ‘Generala’ kreće oko impozantnih 18 milijuna kuna s tim da pravdanje utrošenog novca pred HAVC-om još uvijek nije završeno na zadovoljavajući način. Tome treba pridodati i nepoznat iznos troškova koje je imalo Ministarstvo obrane koje je također blagonaklono gledalo na projekt obitelji Vrdoljak ustupajući za potrebe snimanja i vojsku i tenkove.

Uz više glumaca, poput najglasnijeg Gorana Navojca, koji je najavio tužbu i ovrhu zbog duga, svoj novac potražuju i Slaven Knezović, koji je obavio koprodukcijski dio u Bosni i Hercegovini težak 48.000 eura, Josip Siladi i njegova tvrtka Grip film koja je iznajmljivala kamere traži 420.000 kuna, a Moj film Marija Ivezića, zadužen za scenografiju, potražuje oko milijun kuna. Redatelj Antun Vrdoljak kazao je da nikada nikome nije ostao dužan i da će svi biti isplaćeni, ističu Novosti.

Foto: Danijel Sponza/Hina