Glavaš kritizirao Plenkovića: Iznio je nevjerojatan podatak o broju lažnih branitelja

Glavaš kritizirao Plenkovića: Iznio je nevjerojatan podatak o broju lažnih branitelja

HDSSB više nije zastupljen u Saboru, jer je njihov Josip Salapić, izabran na listi HDZ-a, prešao na dužnost državnog tajnika, a on je bio jedini kandidat stranke Branimira Glavaša. Stoga predstavnici HDSSB-a ne sudjeluju niti u sastancima parlamentarne većine. Ali, HDSSB je ipak formalno član vladajuće koalicije. To, međutim, smatra Glavaš, ne može biti razlog da on ne izrazi svoje duboko ogorčenje prijedlogom Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je trenutačno u javnoj raspravi. Glavaš se nikako ne može složiti s intencijom ovog dokumenta da se za one koji bi htjeli postati branitelji pojednostavi procedura dokazivanja tog statusa.

– Odgovorno tvrdim da između 250 i 300 tisuća ljudi, koji sada imaju status branitelja, to uopće nisu trebali dobiti. Moja je procjena da je u Domovinskom ratu sudjelovalo približno 250 tisuća naših građana. Svi ostali koji su formalno branitelji zlorabili su sustav ili im je to čak vlast omogućila. Neću reći da su to lažni branitelji, ali branitelji sigurno nisu bili. Razumijem i da su, primjerice, kirurzi u ratnim zonama branitelji, ali da baš svaka šuša i 25 godina po završetku rata dobije ovaj status, to mi je potpuno neprihvatljivo. Nije mi jasno kako je moguće da se i dalje mijenja zakon kako bi još neki bili branitelji. Uvjeren sam da ti novi nemaju nikakve veze s Domovinskim ratom i da samo pokušavaju steći nekakve povlastice, rekao je jučer Glavaš za Novi list.

Predsjednik HDSSB-a ističe da je sve to njemu – smiješno.

– Ne samo da je smiješno, nego je u pitanju krivi korak Plenkovićeve vlade. Ovaj će politički potez izmjene Zakona skupo koštati hrvatsku državu još desetljećima. Gdje su ti branitelj bili 91.? Kada sam početkom prosinca 91. preuzeo zapovijedanje obranom Osijeka, grad je branilo između 2.300 i 2.500 naoružanih ljudi, vojnika i policajaca. Trebalo bi napraviti reviziju i smanjiti broj branitelja umjesto što se, zbog glasova na izborima, proizvode novi, zaključuje Glavaš.

Foto: Hina