Gordan Jandroković: Zoran Milanović je u ovom kontekstu posve nebitan

Gordan Jandroković: Zoran Milanović je u ovom kontekstu posve nebitan

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk, svečano su otvorili Spomen-obilježje ukrajinskom književniku i pjesniku Ivanu Franku. Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj zbog održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u suorganizaciji Hrvatskoga sabora i ukrajinskog Parlamenta.

Jandroković je u govoru koji je održao poslao snažnu poruku podrške Ukrajini i naglasio kako Hrvatska neće ostati neutralna.

“Danas kad gledamo rusku agresiju na Ukrajinu, taj odnos između agresora i žrtve, ne možemo biti neutralni. Onaj tko je neutralan podržava agresiju. Ne možemo biti neutralni jer to nije moralno, časno i nije pravedno. Tako ne funkcionira moral i civilizacija kojoj želimo pripadati. Posebno mi u Hrvatskoj moramo biti glasni i moramo se angažirati više nego nacije koje nisu prolazile ono što smo mi prolazili”, rekao je Jandroković.

“Ne trebamo se bojati, nije to ugodno, suočiti se s nasiljem, agresijom, ali ako će se svi sklanjati i dopustiti da agresor radi što želi, tada će on pobijediti i to je ono što ne smijemo dozvoliti. Hrvatska pruža potporu Ukrajini i političku i tehničku i humanitarnu i svaku koja joj je potrebna. Hrvatska ne želi i neće biti neutralna. Bit ćemo uz vas dok ne oslobodite i zadnji centimetar vaše ukrajinske zemlje”, poručio je šef Sabora, javlja N1.

“Ovo je za Sabor jedan od najvećih međunarodnih događaja u njegovoj povijesti. Prekosutra ćemo u Zagrebu imati preko 40 izaslanstava, 30 predsjednika parlamenata i međunarodnih organizacija. Dolaze najjače zemlje zapadnog svijeta, tako da će Zagreb u ponedjeljak i utorak biti centar svjetske politike. Prije nekoliko mjeseci preko veleposlanika Kirilića dobio sam upit hoće li Hrvatska sudjelovati u suorganizaciji parlamentarne dimenzije Krimske platforme”, rekao je.

“Nismo dugo razmišljali i prihvatili smo taj poziv. Odlučili smo za to jer smatramo da moramo pomoći ukrajinskom narodu i državi. Hrvatska je već do sada na različite načine pomogla ukrajinskim prijateljima. Pomagali smo politički, tehnički i humanitarno, a ovo je dodatna pomoć u vidu sudjelovanja Sabora. Pripremamo zajedničku izjavu u kojoj sudjeluju svi sudionici, u kojoj ćemo izraziti jasnu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Bit će puno bilateralnih sastanaka, ja ih imam ukupno 11. Vjerujem da će ovaj događaj biti važan korak ka oslobađanju Ukrajine”, rekao je.

Kaže da će države koje ne mogu nazočiti platformi sudjelovati video vezom. “Imat ćemo predsjednika parlamenta Japana, Kanade, Španjolske i čitavog niza zemalja koji će biti prisutni. Što se tiče onih koji ne dolaze, time šalju jasnu poruku na čijoj su strani. Predsjednik Republike ne sudjeluje jer se ovdje radi o parlamentarnoj platformi. Njegova nazočnost se nije niti očekivala.

“Zoran Milanović je u ovom kontekstu posve nebitan. Važno je da svojim stavom pokažemo kako se odnosimo prema ovoj nehumanoj i neciviliziranoj agresiji. Ovdje se radi o odnosu agresora i žrtve. Onaj koji je neutralan u sukobu agresora i žrtve je na stran agresora. to je poruka koju želimo odaslati s krimske konferencije. Posebno mi Hrvati, koji smo se borili za svoju slobodu. Sjetimo se početka velikosrpske agresije na Hrvatsku, kada je Ukrajina bila među zemljama koje su nas prve priznale. koja je onda dilema danas? Naravno da ćemo pomoći. Oni koji šalju dvosmislene poruke šalju krivu poruku ukrajinskom narodu te ostavljaju duboku poruku o vlastitom moralu”, rekao je Jandroković

“Kao što se vidi po odazivu ukrajinskih prijatelja, nama ništa ne otežava naš stav. Osudili smo odmah rusku agresiju na Ukrajinu”, rekao je. Kaže da je Srbija bila pozvana, “ali očito ima drugačije planove”.

Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk obratio se medijima nakon predsjednika Sabora.

“Prije svega želim zahvaliti hrvatskom kolegi na onome što su ostvarili. Želim naglasiti da je ovo prvi međuparlamentarni samit, koji je dio krimske platforme. Jasno je da ćemo nastaviti s takvim radnjama i inicijativama. Ovo je najveći međuparlamentarni događaj, koji se nije događao puno godina. To je povijesni događaj”, rekao je.

Kako navodi, svaka država koja ima svoj Krim svjesna je da je pitanje globalne sigurnosti pitanje broj jedan u svijetu. “Zato ćemo govoriti o pitanju globalne sigurnosti u cijelom svijetu. Moramo dati procjenu funkcionira li taj sustav i odrediti što moramo napraviti da netko ne može krojiti državne granice i stvarati vlastitu viziju svijeta”, rekao je.

“Možemo govoriti da se u Zagrebu sastaju ne samo parlamenti, već i naši narodi, u čije će ime govoriti parlamenti”, rekao je.

Komentirao je nedolazak Srbije na samit: “Duboko sam uvjeren da su od samog početka vrata za bilo koga otvorena.Svatko posebno odlučuje hoće li proć kroz ta vrata. Na ovom samitu vidimo i predstavnike s različitih kontinenata”, rekao je.

“Ono što je najvažnije je to da je danas hrvatski narod otvorio srca ukrajinskom. To potvrđuju i predstavnici lokalne zajednice”, rekao je.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina