Gordan Lauc analizira zarazni omikron: Evo tko za sada najbolje prolazi

Gordan Lauc analizira zarazni omikron: Evo tko za sada najbolje prolazi

Gordan Lauc upozorava da se omicron učinkovito širi i među cijepljenima te da bolju zaaštiti imaju preboljeli. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Omicron se jako učinkovito širi i među cijepljenima i čini se da će brzo istisnuti Deltu u visoko cijepljenim zemljama (na slici je Škotska).

U to više gotovo da nema sumnje. Očito je da je Omicron evoluirao na način da zaobiđe prepreku koju mu predstavlja cijepljenje. To je bilo potpuno očekivano i nije bilo pitanje hoće li se to dogoditi, već samo kada. Oporavljeni su tu u bitno boljoj situaciji i iako je i njihova zaštita slabija, čini se da su i dalje dosta dobro zaštićeni.

No to zapravo ne mijenja ništa. I prije smo znali da ćemo se svi zaraziti, prije ili kasnije. Tko želi umanjiti rizik za teški oblik bolesti i dalje se može cijepiti. Uskoro dolaze i proteinska cjepiva, tako da će i oni koji se boje mRNA i vektorskih cjepiva imati opciju.

Ono što je najvažnije je da naša Vlada ne podlegne panici i zbog novog porasta broja “slučajeva” koji neminovno slijedi uvede nekakve nepotrebne i štetne mjere”, ističe Lauc.

Foto: Hina