Gordan Lauc likuje: Još prije nekoliko mjeseci sam rekao da možemo slobodno ukinuti sve mjere

Gordan Lauc likuje: Još prije nekoliko mjeseci sam rekao da možemo slobodno ukinuti sve mjere

Znanstvenik Gordan Lauc objasnio je zašto u Velikoj Britaniji pada broj zaraženih, dok u Australiji raste. Osvrnuo se na situaciju u Hrvatskoj i ponovio svoje teze koje su prije nekoliko mjeseci izazvale burne reakcije u hrvatskim znanstvenim krugovima. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Još iz studentskih dana pamtim kako je profesor Miroslav Radman na jednom predavanju rekao da svatko ima pravo postaviti glupo pitanje, samo ne previše često.

Pitati se kako to da broj zaraženih pada u UK nakon ukidanja mjera, a da raste u Australiji nakon uvođenja strogih mjera je glupo pitanje koje treba prestati postavljati. Istraživanja objavljena još krajem prošle godine pokazala su da su učinci raznih zabrana na brzinu širenja pandemije 10, 15, možda 20%.

Broj oporavljenih i cijepljenih daleko snažnije određuje brzinu širenja pandemije. Sezonalnost je također vrlo jak faktor koji trenutno radi protiv Australije, a u korist UK. Prije nekoliko mjeseci rekao sam da možemo slobodno ukinuti sve mjere i da se ništa strašno ne bi dogodilo.

UK je to upravo napravila i ništa strašno se nije dogodilo, štoviše broj zaraženih i dalje pada… Razne zabrane i ograničenja su iznimno slabo učinkovita na dugi rok. Osobna odgovornost i oprez mogu biti učinkoviti, no razne zabrane naprosto ne”, napisao je Lauc.

Foto: Hna