Gordan Lauc otkrio kako zaraza ulazi u bolnički sustav i zašto imamo puno više umrlih od Slovenije

Gordan Lauc otkrio kako zaraza ulazi u bolnički sustav i zašto imamo puno više umrlih od Slovenije

Gordan Lauc usporedio je stanje u Hrvatskoj i Sloveniji koja ima veći broj zaraženih, ali znatno manju smrtnost od nas. Analizirao je i stanje u hrvatskom zdravstvu koje je, blago rečeno, jako loše. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Kao i prošle godine, Slovenija sustavno ima veći broj zaraženih od nas. To je vrlo jaki argument da sve zabrane, nametanje covid-propusnica i sl. nemaju apsolutno nikakvog smisla.

Štoviše, vjerojatno čak i pogoršavaju situaciju. S druge strane, Slovenija sada ima značajno manju smrtnost od nas i to je razlog da jako dobro promislimo što to mi radimo krivo, ako uz manji broj zaraženih imamo više umrlih. Podaci iz Izraela pokazuju da je cijepljenje, iako loše štiti od zaraze, jako dobra zaštita od teškog oblika bolesti. Nažalost kod nas je oko četvrtine hospitaliziranih potpuno cijepljeno.

Kako nam je ovisno o dobnim skupinama cijepljeno između 50 i 75% populacije, podatak o oko četvrtini hospitaliziranih (i preminulih) koji su cijepljeni implicira da kod nas cjepivo puno lošije štiti, što nema logike, jer je biologija i čovjeka i virusa ista i u Izraelu i u Hrvatskoj. Osobno mislim da imamo dva problema. Jedan je kronični i tu ne možemo puno napraviti u kratkom roku – naš zdravstveni sustav jednostavno je manje uspješan u liječenju većine bolesti od zdravstvenih sustava bogatijih zemalja, uključujući tu i Sloveniju. Statistika iz prethodnih godina to jasno pokazuje. No drugi problem je akutni i tu možemo puno napraviti.

Nažalost već mjesecima znamo da je 6 mjeseci nakon cijepljenje zaštita od zaraze SARS-CoV-2 virusom vrlo slaba. Naši zdravstveni radnici su cijepljeni prije više od 6 mjeseci i sustav propusnica koji ih smatra „sigurnim“ je iznimno opasan. Ti podaci se ne objavljuju javno, no uspoređujući dinamiku broja umrlih po bolnicama i pojedine objave u medijima može se zaključiti da se relativno često događa da se zaraze i čitavi odjeli teško bolesnih i dugotrajno hospitaliziranih ljudi, što onda rezultira velikim brojem umrlih.

Ukidanje propusnica i sustavno testiranje svih koji rade s najrizičnijim skupinama moglo bi značajno smanjiti broj ljudi koji umiru”, ističe Lauc.