Gordan Lauc otkrio nevjerojatan podatak: Evo kolike je marže Vili Beroš omogućio tvrtkama koje testiraju

Gordan Lauc otkrio nevjerojatan podatak: Evo kolike je marže Vili Beroš omogućio tvrtkama koje testiraju

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao je pandemijski marketing i iznio zanimljiv podatak koji u vrlo neugodnu situaciju dovodi ministra Vilia Beroša. Lauc je otkrio da profitna marža na testiranje za koronu iznosi vrtoglavih 90 posto. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Marketing u medicini je vrlo sofisticiran. Farmaceutske tvrtke, velik dio liječnika, a u velikom dijelu svijeta i bolnice moraju biti profitabilni da bi opstali. S druge strane posluju u vrlo osjetljivom području bolesti i zdravlja, tako da je marketing vrlo strogo reguliran. Dijelom su tu propisi koje donosi država, no većim dijelom se radi o internim pravilima koje donosi sama industrija. Najveći broj tvrtki i pojedinaca poštuje ta pravila i trude se korektno poslovati.

Nažalost uvijek će biti pojedinih prodajnih predstavnika, a i liječnika, kojima će osobni interes biti ispred dobrobiti pacijenata. Tu je Internet odigrao vrlo važnu ulogu, jer je uz opću dostupnost informacija takve prljave igrače sve lakše otkriti.Pandemijski marketing je vrlo loše reguliran i tu smo doslovno na divljem zapadu gdje se preko noći stvaraju nezamisliva bogatstva. U proljeće 2020. moja tvrtka Genos je imala najveći i najsuvremeniji PCR laboratorij u državi. Mogli smo provoditi više qPCR analiza no svi drugi laboratoriji u državi zajedno.

Uveli smo metodu i proveli državnu validaciju za testiranje za SARS-CoV-2 i bili smo spremni početi raditi. Štoviše i napravili smo dio analiza kada je trebalo pomoći da se pokrene HNL. Da smo preuzeli samo 20% tržišta PCR testova u Hrvatskoj (a objektivno smo mogli i bitno više – primjerice kod analize očinstva držimo oko 70% tržišta), što država, a što građani i turisti bi nam do sada platili preko 400 milijuna kuna. Ja sam odlučio da to nećemo napraviti, jer nisam htio zarađivati na pandemiji. Prema tadašnjim cijenama (koje propisuje država i ispod kojih prema propisima ne smijete ići, jer se to smatra dampingom) profitna marža je bila 90%. Današnje cijene su niže (400 kn, prema 1500 prije godinu dana), no pali su i troškovi tako da je profitna marža i dalje jako visoka.

Siguran sam da je to bila dobra odluka, jer je meni draže što mogu mirno spavati i pogledati se u ogledalo, no da imam tih parsto milijuna kuna na računu. Ja i bez toga imam sasvim dovoljno za vrlo pristojan život i mogao sam bez problema donijeti takvu odluku. Isto tako sam mogao bez problema odbiti i sve one koji su mi nudili provizije za promociju njihovih „pandemijskih“ proizvoda.

Ne promoviramo čak niti GlycanAge test biološke dobi kao način identifikacije osoba visokog rizika za teški oblik bolesti. Nažalost većina znanstvenika i stručnjaka žive samo od državne plaće (koje nigdje u svijetu nisu velike) i nekima od njih je ova pandemija prilika života. Najveći dio njih je visoko moralan i neće se zbog profita odreći svojih moralnih načela.

Nažalost iznimke uvijek postoje i izranja sve više primjera poput sustava testiranja pri povratku u UK, ili nabavci zaštitne opreme u Njemačkoj, gdje je sumnja na korupciju vrlo visoka. Političari su tu pod povećalom, no njihovi znanstveni i stručni savjetnici obično prolaze ispod radara, a zapravo su vrlo često upravo oni ti koji su neku odluku izlobirali. Tu Internet može odigrati vrlo važnu ulogu. Nađete li neke indikacije da neki od njih troše više nego što to njihovi legalni prihodi omogućuju, to samo treba javno objaviti, pa neka službe odrade svoj posao.

Nema tu ničega spornog, ili nelegalnog. Ako primjerice jedan ministar mora javno objašnjavati kako se našao na nekoj skupoj jahti, onda bi i znanstvenik koji se našao na skupoj jahti trebao moći objasniti zašto mu netko daje tako skupe poklone. Razlog može biti potpuno legitiman i ne treba unaprijed osuđivati, no bitno je dokumentirati kako bi se otkrile eventualne koruptivne aktivnosti na štetu svih nas”, piše Lauc.

Foto: Hina