Gordan Lauc ponovno ide protiv struje: Stroge mjere ne spašavaju živote

Gordan Lauc ponovno ide protiv struje:  Stroge mjere ne spašavaju živote

Znanstvenik Gordan Lauc ponovno je ustvrdio da stroge mjere ne spašavaju živote u borbi protiv korone. Naveo je primjer SAD-a gdje se vidi da savezne države s oštrim mjerama nisu prošle ništa bolje od saveznih država s blagim mjerama. No, zato države sa strogim mjerama imaju 44% veću nezaposlenost. Objavu Gordana Lauca prenosimo u cijelosti.

“Još smo ljetos mogli na primjeru Južne Amerike vidjeti da “stroge mjere” ne spašavaju živote. Isto smo ove zime vidjeli u Europi. Sada su došli i rezultati iz Amerike koji su pokazali da savezne države koje su imale “stroge mjere” nisu imale ništa manje preminulih, od država s blagim mjerama. No države sa strogim mjerama imaju cca 44% veću nezaposlenost… Dakle pretjerano stroge mjere nisu donijele nikakvu korist, a napravile su ogromnu štetu, kako gospodarstvu, tako i zdravlju.
Nažalost mediji su uz podršku pojedinih znanstvenika stvorili narativ da se životi spašavaju “strogim mjerama”, što se pokazalo potpuno pogrešnim. Srećom, naša vlada nije popustila pritiscima i ucjenama i Hrvatska je kroz pandemiju prošla bez sumanutih zabrana i zatvaranja koja smo vidjeli u brojnim europskim zemljama. Veseli me da sam u tom sukobu bio na pravoj strani i da sam svojim djelovanjem pridonio tome da smo prošlog ljeta, jeseni i zime imali jedne od najblažih mjera u Europi, a da na kraju imamo manje preminulih od svih usporedivih zemalja”, piše Gordan Lauc.

Foto: Hina