Gordan Lauc se jasno odredio o cijepljenju djece: Evo na što je još upozorio

Gordan Lauc se jasno odredio o cijepljenju djece: Evo na što je još upozorio

Gordan Lauc jasno se odredio o cijepljenju djece. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“U Hrvatskoj je prije nekoliko dana počelo cijepljenje djece protiv SARS-CoV-2, no vrlo malo roditelja dovode svoju djecu na cijepljenje.

Mislim da tu donose dobru odluku, jer naprosto nema nikakvih dokaza koji bi išli u prilog cijepljenju zdrave djece.Jedan od argumenata koji se spominje kao razlog za cijepljenje djece je takozvani dugi covid (long covid).

Velika meta analiza svih studija na tu temu zaključila je da je učestalost glavnih dugotrajnih simptoma podjednaka kod djece koja su imala COVID-19 i kod djece koja NISU bila zaražena sa SARS-CoV-2 virusom.

Zbog toga je pogrešno tvrditi da je COVID-19 uzrok tih dugotrajnih problema i koristiti to kao argument za cijepljenje djece. Ne možemo isključiti mogućnost da poneko dijete i razvije dugotrajne probleme nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom, no za sada naprosto nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi između ta dva događaja”, ističe Lauc koji je kritizirao političare koji svojim neodgovornim izjavama rade veliku štetu.

” Političari vole optuživati “duštvene mreže” da su krive što se ljudi ne cijepe više nego što se cijepe, no kako motivirati nekoga na cijepljenje ako najviši dužnosnici govore da starije osobe koje su cijepljene tri puta ne bi trebale za Božić u posjetu primati one koji su dva puta cijepljeni.

Čemu služi cijepljenje ako niti nakon tri doze nisi dovoljno zaštićen? Ovakve glupe izjave političara više ruše povjerenje u cjepiva od bilo kakve antivakserske propagande.Rizik nikada neće biti nula. Uvijek će biti onih koji će se razboljeti i umrijeti, pa makar se cijepili sa svih 11 doza koliko je Europska komisija naručila za svakoga od nas.

Tko se želio cijepiti se cijepio, a tko nije, očito niti neće. Ovaj jako skupi igrokaz treba jednostavno prekinuti i trebamo nastaviti normalno živjeti”, ističe Lauc.