Gordan Lauc traži odgovor od neozbiljnog fizičara Cecija: Zašto si svjesno išao širiti virus uokolo

Gordan Lauc traži odgovor od neozbiljnog fizičara Cecija: Zašto si svjesno išao širiti virus uokolo

Znanstvenik Gordan Lauc sumnja da je fizičar Saša Ceci svjesno širio zarazu. Njegov post prenosimo u cijelosti

“Dragi Saša Cecii,

Je li ovo istina? Bio si pozitivan na antigenskom testu, ponovio test i opet bio pozitivan, a nakon toga se nisi samoizolirao, već si svjesno išao širiti virus uokolo. I još to sam javno objavljuješ na svom popularnom FB profilu i time se “hvališ”. Ako ti netko nije hakirao profil i ovo je stvarno istina, prekršio si sva temeljna pravila opreza u ovoj pandemiji (ili temeljne norme razuma u bilo kojoj drugoj zaraznoj bolesti).

Cecijevo priznanje

Ti si znanstvenik na elitnoj znanstvenoj instituciji Institut Ruđer Bošković. Vodiš emisiju za popularizaciju znanosti Treći element. Ako se ti tako ponašaš i time se hvališ, zašto misliš da bi se “obični” ljudi trebali drugačije ponašati, a ne pratiti tvoj primjer?Da se razumijemo, ja mislim da je to što si napravio sasvim OK. U ovoj fazi pandemije nema više nikakve potrebe suzbijati širenje virusa i svi se trebamo nastaviti normalno ponašati.

No nije OK nastupati u medijima i javno promovirati jedno, a smatrati da to vrijedi samo za druge, a ne i za tebe… Nažalost većina zastrašitelja u ovoj pandemiji je poput tebe jasno pokazala da misle da “mjere” koje predlažu za druge ne vrijede i za njih same”, piše Lauc koji je već duže vrijeme u sukobu s Cecijem oko toga kakve epidemiološke mjere treba imati Hrvatska

I Nnad Bakić je u sukobu sa Sašom Cecijem kojeg je jednom rilikom nazvao propalim fizičarom s Ruđera.

“Nažalost, treća postava oštromjeraša opet ide kao u neku ofenzivu – ili ‘na sreću’, jer osim što su radikalno poraženi u svom agitiranju da idemo u lockdown, i sve prognoze oko turističke sezone i razvoja epidemije su im bile pogrešne. Dok ovi važniji, pametniji, šute.

Mislim da ih je uplašila infodemija.hr.Tu smo naravno mete Gordan Lauc i ja, ali ne stručno, nego ad hominem napadima, ali čak ni to, nego uvredama i klevetama – jer oni su toliko impotentni da ne mogu proizvesti nikakve analize (o modelima da i ne govorimo). Nažalost, danas ću stoga morati bistriti i vodu oko neuspješnog fizičara Cecija koji neprestano iznosi laži ne samo o nama, nego i o epidemiji, odbija ljude od cijepljenja i tako dalje.

Zanimljivo je da ovaj fizičar i samoproglašeni humanist osim što radi na državnom Institut Ruđer Bošković i honorarči na državnom HRT kao ‘popularizator znanosti’. Vjerujem da na HRT imaju neki etički odbor? Što mislite? Što općenito mislite o hrvatskim znanstvenicima oštromjerašima ako im je ovo jedan od šegrta?

Inače Ceciju znanost u zadje vrijeme ide jako jako loše, ako je ikad i išla dobro. IRB bi se morao zapitati čime se bavi tijekom radnog vremena i s opreme IRB – nije valjda ovakvom propagandom? Sad zamislite što bi se meni dogodilo da napišem nešto s 1/100 snage poruke ovoga? Ceci i slični redovito u vezi Gordana i mene ne samo da povlače paralele s nacistima i Hitlerom, nego nas i otvoreno tako brendiraju pokušavajući nas dehumanizirati, a onda cvile i optužuju nas da smo spustili ‘rapravu’ na nisku razinu jer koristim termin ‘oštromjeraši’.

Tipično ponašanje bullya – kukavica. Srećom, Vlada ih nije slušala, i kao što vidite iz zadnjih izjava najodgovornijih ljudi, nastavljamo u okvirima Pandemijskog realizma.’Popularizator znanosti’ je inače poznat po tome da za manji auditorij govori da ne zna skoro ništa o cjepivima, ali za javnost s TV govori da je ono ‘opasno koliko i pijenje vode’”, napisao je Bakić.

Facebook Comments