Gordan Lauc traži odgovornost: Radimir Čačić je prisilio Plenkovića da donese strogi lockdown. A ovo su dva moguća razloga

Gordan Lauc traži odgovornost: Radimir Čačić je prisilio Plenkovića da donese strogi lockdown. A ovo su dva moguća razloga

Gordan Lauc u podužem tekstu objašnjava zašto su stroge mjere bile jedna velika zabluda. Tekst prenosimo u cijelosti.

„Stroge mjere“ ne spašavaju živote! Sve “mjere” koje su nam nametali u zadnje dvije godine su jedna velika zabluda.S ovim današnjim tekstom u Jutarnjem mislim da možemo zaključiti da nakon što je „svaka budala“ shvatila da je COVID-19 sezonalan, sada postaje općeprihvaćeno i da „stroge mjere“ ne sprječavaju širenje virusa i ne smanjuju broj umrlih u pandemiji.To je donekle kontraintuitivno, jer na razini pojedinca zaštitna oprema, osobni oprez i izbjegavanje kontakata doista umanjuju rizik od zaraze.

I osobno sam mislio da bi određene „mjere“ mogle smanjiti broj zaraženih te sam među prvima svoje zaposlenike poslao na rad od kuće u ožujku 2020. godine. Javno sam promicao i korištenje maski kada su naši „stručnjaci“ još govorili da to nije potrebno. Štoviše, tada su me prozivali da dobivam proviziju od maski koje proizvodi Varteks.Međutim istraživanja su pokazala suprotno i ja sam promijenio stav.

Istraživanje o značaju sezonalnosti proveli smo sami u proljeće 2020. godine i ono je bilo vrlo važan element koji je omogućio Vladi da vrlo brzo ukine prvi lockdown. To je odličan primjer kako znanost može biti korisna. Velika istraživanja o učincima „mjera“ provedena su u svijetu i već na jesen 2020. bilo je potpuno jasno da su sve nametnute „mjere“ vrlo slabo učinkovite.

U isto vrijeme znamo da „mjere“ rade ogromnu štetu i zbog toga sam postao jedan od najglasnijih protivnika mjera u Znanstvenom savjetu i u javnosti. Nenad Bakic i ja smo zbog toga bili izloženi bezočnim napadima u pojedinim medijima. „Stroge mjere“ nikada nije podržavala većina Znanstvenog savjeta, a Hrvatska Vlada je tu slušala znanost i Hrvatska je tijekom cijele pandemije imala jedne od najblažih mjera u EU. Jedini izuzetak bilo je zatvaranje restorana, kafića, teretana i dječjeg sporta krajem studenog 2020.

Ta odluka je bila iznenađenje za sve, no naknadno se župan Čačić javno pohvalio na sjednici Županije da je on osobno prisilio Vladu na uvođenje tih mjera. Tada se glasalo o proračunu pa pretpostavljam da je svoj glas (koji je bio nužan za izglasavanje proračuna) uvjetovao uvođenjem tih mjera.Radimir Čačić je arhitekt i nije vjerojatno da je proučavanjem znanstvene literature sam donio odluku da će svoju trenutnu političku poziciju iskoristiti da svima nama nametne te “mjere”. Kao gospodarstvenik i bivši ministar je sigurno znao koliko će štete prouzrokovati, pa je morao imati dublje motive.

Jedna opcija je da mu je netko doslovno platio da to napravi, a ako je tako time se moraju pozabaviti nadležne službe. Meni osobno se čini puno vjerojatnije da je on ipak samo bio žrtva nekog od lobista pandemijske mafije (grupu ljudi koji su zajedničkim djelovanjem uništavali naše živote radi osobne koristi naprosto moramo zvati mafijom). Nadam se da ćemo saznati tko je i zašto svojim trudom i autoritetom nametnuo te nepotrebne i jako štetne mjere svima nama.Sada kad znamo da „mjere“ nisu spasile nikoga, a uzrokuju veliku štetu, krajnje je vrijeme da se pridružimo onim zemljama koje su ukinule sve mjere.

Nažalost i dalje tjeramo djecu da nose maske u školama, iako je vrlo jasno dokazano da je to besmisleno. Naša Vlada je u velikoj mjeru slušala znanost i njima to ne bi trebalo biti teško učiniti. One vlade koje su bespotrebno maltretirale svoje građane su u puno težoj situaciji. Nažalost te „mjere“ su jedan od ključnih razloga zašto ulazimo u veliku globalnu krizu. Svima nama sada dolaze veći računi za plin, gorivo, hranu… Inflacije prijeti da će nas sve osiromašiti i nadam se da ćemo odgovorne za to uspjeti izvesti pred lice pravde.

P.S.Temu covid-potvrda namjerno nisam otvorio ovdje. Iako je i tu već potpuno jasno da su covid-potvrde iznimno štetne, tu još nismo došli u fazu da „to svaka budala zna“, piše Lauc.