Gorg Soros nije ispoštovao svoje “izričito obećanje”: Jedno je govorio, a sada je napravio nešto sasvim drugo

Gorg Soros nije ispoštovao svoje “izričito obećanje”: Jedno je govorio, a sada je napravio nešto sasvim drugo

Milijarder i filantrop George Soros prepustio je vodstvo svog 25 milijardi dolara vrijednog carstva svom 37-godišnjem sinu. Alexander Soros izabran je za predsjednika Zaklade Otvoreno društvo, čime je postao čelnik jedne od najbogatijih filantropskih institucija na svijetu.

U intervjuu za The Wall Street Journal, Alexander Soros je signalizirao da će zaklada Otvoreno dRuštvo imati značajnu ulogu u nadolazećim američkim predsjedničkim izborima 2024. godine.

Sebe je opisao kao “političnijeg” od svog oca i ustvrdio da je zabrinut zbog mogućnosti da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću.”

George Soros je, podsjetimo, jedan od najvećih političkih donatora američke Demokratske stranke. Alexander Soros se nedavno sastao s dužnosnicima Bidenove administracije, kao i Chuckom Schumerom, vođom većine u Senatu, te kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. Njegovo je imenovanje, spomenimo i to, na spomenutu funkciju stiglo kao popriličan šok, javlja Jutarnji list.

U prošlosti je George Soros izričito tvrdio da ne želi da se njegova zaklada prenese na jedno od njegove djeci “zbog načela”. Sada je, to je potpuno jasno, promijenio priču.

Dugo su vremena mnogi komentatori govorili da je Alexov stariji polubrat, Jonathan Soros, prirodni nasljednik očeva carstva, no on je napustio Sorosev investicijski posao nakon što su se navodno pogoršali odnosi s ocem.

Spomenimo i da je Alex također predsjednik Democracy PAC-a, Soroseve grupe za financiranje političkih kampanja, i jedini je član obitelji u investicijskom odboru Soros Fund Managementa, koji nadzire financiranje i zaklade Otvoreno društvo i same obitelji Soros.

Zaklada Otvoreno društvo godišnje daje oko 1,5 milijardi dolara skupinama za ljudska prava, civilnom društvu te, kako tvrde, izgradnji demokracije.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se 23. siječnja 2020. u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu s Alexanderom Sorosem.

Mediji su tada pisali da je Plenković taj susret prešutio (iz Davosa je na Twitteru objavio 24 fotografije s važnim osoba iz svijeta biznisa i politike), a javnost je o sastanku obavijestio Alexander Soros objavom na Twitteru i otkrio o čemu su razgovarali.

“Kako Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU, bilo je sjajno razgovarati o rješenjima demografskog pada koji prijeti europskim integracijama te o važnosti europskog puta zapadnog Balkana”, napisao je sin američkog milijardera i Georgea Sorosa.

Aexander je najmlađi je Sorosev sin, doktorirao je povijest, zastupnik je liberalnog, multikulturalnog i otvorenog društva. Zamjenik je predsjedatelja Zaklade Otvoreno društvo koju je osnovao njegov otac, a koja donira brojne udruge diljem svijeta. Kada je imao samo 26 godina, donirao je 200.000 dolara za kampanju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Alexander Soros je više puta javno isticao da je veliki zagovornik migracija

“Migracije nisu novost – i neće prestati uskoro. Za izradu politika koje će djelovati u globaliziranom svijetu, kreatori politika moraju imati na umu tri osnovna načela: Zaštitu prava migranata i promicanje inkluzije, podršku lokalnim zajednicama te obranu civilnog društva i vladavine prava”

Foto: Hina