“Gotovina je najveći hrvatski časnik, veći i od bana Jelačića”

“Gotovina je najveći hrvatski časnik, veći i od bana Jelačića”

Redatelj Antun Vrdoljak završava snimanje filma “General”  koji tematizira životni i ratni put Ante Gotovine, jednog od neupitnih heroja Domovinskog rata. Gledatelji će  već na proljeće moći vidjeti film u kinodvoranama, a na jesen i u programu Hrvatske radio-televizije.

– Već sam u siječnju 2006. godine bio spreman, imao sam nekakvu tlapnju, umislio neku samovažnost, kao da je netko njega pitao za film! No, film ipak nema političke dimenzije, ne raspravljamo o tome tko ga je izručio i slično. Govorimo o životu jednog čovjeka koji je vrlo zanimljiv. Svaka godina njegova života posebna je priča, nema američkih dramaturga koji bi mogli smisliti prizore iz života Ante Gotovine – ističe Vrdoljak u razgovoru za Večernji list i nastavlja: – Prije smrti nazvao me Janko Bobetko iz bolnice u Dubravi. Našao sam ga u krevetu i to je bilo prvi put da sam ga vidio bespomoćnog. Kazao mi je tada da umire i da se želi oprostiti s bliskim ljudima. A ja sam mu na to rekao: “Pa ti kao da ideš časkom na kavu“. Smijali smo se da bismo jedan drugoga oraspoložili. U duboko doživljenoj uspomeni pamtim i da mi je rekao: “Nemoj odustati od filma o Gotovini. On je najveći hrvatski časnik, veći i od bana Jelačića“ – prisjetio se Vrdoljak i kazao da je i Janku Bobetku posvećen dobar dio filma.

Vrdoljak je otkrio da se prije filma konzultirao s generalom Gotovinom.

– To je bio vrlo kratak razgovor, sad ću vam ispričati. Kad je došao iz Haaga, našli smo se i rekao sam mu da je scenarij gotov, da sam ga počeo raditi kad su ga uhitili i dok je on još bio u zatvoru. Rekao je: “Ako film bude dobar, zovi me na premijeru, ako ne bude, nemoj me zvati”. I to je bilo sve – otkriva i nastavlja da je najbolji izbor za ulogu Gotovine bio Goran Višnjić, između ostalog i zbog toga što je izvrsno upućen u njegov život. S generalom je puno puta razgovarao, a bio je i na suđenju u Haagu.

Foto: Damir Senčar/Hina