Grad Zadar anonimnom umjetniku platio čak 50 000 eura za sliku: Ja bih mogao postaviti pitanje vrijedi li Gvardiol toliko

Grad Zadar anonimnom umjetniku platio čak 50 000 eura za sliku: Ja bih mogao postaviti pitanje vrijedi li Gvardiol toliko

Nakon stola “od zlata” za Vijećnicu koji je Grad Benkovac platio 22 i pol tisuće eura, Grad Zadar postavio je novi rekord. Od mladog zadarskog slikara Marija Javorana otkupio je sliku “Mediteraneo” za čak 50 tisuća eura. Slika je proglašena najboljom na ARC-Salonu, a njezinim otkupom 28-godišnji Mario postao je preko noći jedan od najskupljih hrvatskih slikara.

Ima li umjetničko djelo realnu vrijednost. Ili vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti. Za povjesničare umjetnosti, u ovom slučaju, sporno je nešto drugo.

– Nigdje se ne navodi u javnosti tko je bio procjenitelj i da li ga je bilo od strane struke, ističe povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Vinko Srhoj.

Odgovor iz grada dugo se čekao, javlja HRT.

– Kao stručna procjena slike drži se zapravo procjena samog ARC-a centra i početna cijena umjetnika, pojasnila je Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport grada Zadra.

Kontradikcija ili nesporazum. Autor kaže ipak nešto drugo.

– Uvijek je teško govoriti u ovom smislu jer je to grad platio. Na meni je bilo da prihvatim ili odbijem tu ponudu, rekao je akademski slikar Mario Javoran.

Ako je tako, diskrecijsko pravo da ju otkupi ima samo prvi čovjek grada.

– Gradonačelnik Dukić odlučio je po nahođenju osobne volje da gradu Zadru treba upravo ta slika. Sljedeća je uzurpacija da to što se njemu sviđa ne plaća osobno nego iz proračuna, rekao je Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća.

Prihvativši ili davši ponudu Mario je s 28 godina postao jedan od najplaćenijih hrvatskih slikara. Preskočio je velikane poput Rabuzina, Pulitike, Murtića, čiji radovi ne prelaze 15-tak tisuća eura. Izjednačio se s velikim Vlahom Bukovcem.

– Ova cijena mi izgleda kao nešto apsolutno pretjerano za ovu vrijednost za tako mladog autora, rekao je Srhoj.

Među 5 tisuća radova iz 83 zemlje Mariov Mediterraneo je osvojio nagradu- ARC salona. Slika je krasila izložbene salone New Yorka i Barcelone.

– Ja bih mogao postaviti pitanje da li Gvardiol vrijedi toliko. I onda će reći on je mlad. Što to znači mlad? Rad vrijedi ili ne, igrač vrijedi ili ne, kazao je Javoran.

Slika je inspirirana Rjepinovim „ Burlacima s Volge”. Razlika, kompozicijska; Burlaci idu lijevo,Zadrani desno. Među 12 osoba koje prikazuje nekoliko je osebujnih gradskih faca.

– 24 sata kad sam u kući ja ju gledam, rekao je Venci Jurin, jedan od likova sa slike.

– Ovaj u kapi sam ja, legenda grada Zadra, kazao je Tomislav Ivin Lala.

– Ja sam na prvom mistu i zato slika vridi, rekao je Pefa.

Koliko realno.

– Po mojoj skromnoj procjeni slika bi koštala 10-15 tisuća eura, procijenio je povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Vinko Srhoj.

Najskuplju sliku nekog zadarskog slikara dugu 2 i široku 4,5 metra neće moći ne vidjeti i Zadrani nakon što svoje mjesto zauzme najvjerojatnije u Providurovoj palači.

Na slici: Slikar Mario Javoran i njegovo djelo

Foto: Screenshot/HRT