Gradonačelnica Siska: Sile dobra naspram sila zla. Vlada se ne suprotstavlja galopirajućem fašizmu

Gradonačelnica Siska: Sile dobra naspram sila zla. Vlada se ne suprotstavlja galopirajućem fašizmu

Završila je proslava Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici. Proslavu je organizirao Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko- moslavačka županija, prenosi N1.

Neki od istaknutijih gostiju bili su Zoran Milanović, Stjepan Mesić, Milan Bandić, bivši predsjednik Ivo Josipović, Dražen Bošnjaković, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Davor Bernardić, Radimir Čačić. Donosimo najzanimljivije poruke sudionika.

Ministar Bošnjaković: Antifašizam je u Ustavu i u korijenima hrvatske države

HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković došao je kao izaslanik predsjednika vlade Andreja Plenkovića. “Važno je reći, Hrvatska kao država svoj stav prema antifašizmu iskazala je Ustavom.”

“Antifašizam je u korijenima hrvatske države i to treba njegovati. To naše nove generacije koje dolaze moraju znati. Nahrupilo je jedno veliko zlo tih devedesetih godina i pokazali smo da čuvamo svoj dom i vrijednosti. I Franjo Tuđman, antifašist i Janko Bobetko, bili su antifašisti i dali su ogroman doprinos za ovu zemlju”

Ikić Baniček: Vlada se nije suprotstavila fašizmu

“Isprike predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nije dobio poziv i da stoga neće doći isto je kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo. A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i sl.”, rekla je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Vjerujem da će na sljedećim izborima građani znati prepoznati snage dobra naspram ovih snaga koje zatvaraju oči nad galopirajućem fašizmu koji raste.”

Habulin: Branili smo Hrvatsku i u Domovinskom ratu

“Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku”, poručio je na početku središnje svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

“Možemo li reći nešto novo i nešto drugo, ima li manje razloga za brigu u odnosu na protekle godine? Ima, ali u isto vrijeme ima i golemih razloga za zabrinutost. Hrvatska desnica se ponaša kao da će činjenice nestati ako ih ignoriraju. Ekstremna desnica se ponaša kao da je u Drugom sv. ratu pobijedio Hitler, kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru. U velikom luku zaobilaze zločine”, rekao je.

Milanović: Ovdje su bili naši dečki i cure, kao i 1991.

“Deseti put sam ovdje i drago mi je, nisam bio nekoliko godina. 1941. su ovdje bili naši dečki i cure, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život. Kalendar je takav, na neki način se potrefilo i drago mi je da sam ovdje nakon nekoliko godina.

Foto: Admir Buljubašić/Hina