Granić se pozvao na Tuđmana i napao hrvatsku desnicu: Od naše bijedne socijaldemokracije još je gora naša desnica

Granić se pozvao na Tuđmana i napao hrvatsku desnicu: Od naše bijedne socijaldemokracije još je gora naša desnica

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova  i savjetnik Andreja Plenkovića,  izjavio je u intervju za Novi list da  je Franjo Tuđman imao jako loše mišljenje o hrvatskoj desnici.  Na pitanje kako komentira napade desnice i optužbe na račun Plenkovićeve “hrvatsko- srpske koalicije”, Granić se pozvao na Tuđmana.

” Te su izjave apsolutno štetne. Podsjetit ću na još jednu stvar koju je rekao predsjednik Tuđman, a o kojem govorom u šestom poglavlju svoje knjige »Diplomatska oluja« – u zadnjem tjednu kolovoza 1996. godine, nakon što je postignut sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, i kad je Srbija prvi put u povijesti priznala Hrvatsku, na Brijunima je mene i moju obitelj primio predsjednik Tuđman, i kuhao kotlovinu za sve, on me pozvao i rekao: »Mate, idemo nešto popiti.« On je uzeo pjenušac, ja svoju standardnu viljamovku, i rekao mi je: »Moram ti nešto reći. Vidiš, Mate, stvorili smo hrvatsku državu, obranili smo je, sada smo međunarodno priznati, pomogli smo u zaustavljanju rata u BiH, Amerikanci su nam saveznici i Srbija nas je prvi put u povijesti priznala…

Ali, vidiš Mate, ima nešto puno gore od ove naše jadne i bijedne socijaldemokracije, a to je ova naša desnica. Oni zaista ništa ne razumiju, i jednom su izgubili državu, a drugi put je nikad ne bi ni mogli dobiti, jer oni ne razumiju svijet oko sebe. Od Ante Pavelića do Mate Bobana oni ti ništa ne razumiju.«

Mislim da vam to sve govori. Kad sam kasnije, nakon mirne reintegracije, razgovarao i s kardinalom Kuharićem, i on je potpisao svaku Tuđmanovu riječ o hrvatskoj desnici. Kao ni tada, ni sada ona ne razumije dovoljno”, ističe Mate Granić dodajući da desnica  samo prikuplja političke poene i da ne razumije državu. .

Granić je komentirao i gestu izaslanika srbijanskog predsjednika Vučića, Veran Matic koji je kleknuo  pred spomenik braniteljima.

“Veran Matić učinio je jedan simpatičan gest na Ovčari, a upravo je Ovčara tada bila mjesto najvećih ratnih stradanja od Drugog svjetskog rata u Europi, jer to je bilo prije Srebrenice, kao što znamo. To je pozitivan gest. Međutim, znamo koliko je još otvorenih pitanja između dviju država – od pitanja nestalih, granica, arhiva, sukcesije, gospodarske suradnje. Jedno po jedno to pitanje treba rješavati, pri čemu nestali moraju ostati na prvom mjestu. O svemu tome uvijek treba dalje razgovarati, to je jedini ispravan put. Hrvatska pritom mora iskoristiti sve mehanizme koje ima kao članica EU i NATO-a”, naglašava Granić koji je iskazao i razumijevanja za odluku predsjednika Zorana Milanovića koji nije bio Koloni sjećanja.

Komentirao je i tvrdu kohabitaciju  kojoj svjedočimo između predsjednika i premijera.

“Kohabitacija, bila mekša ili tvrđa, dio je demokracije, i to je činjenica. Međutim, u zadnje vrijeme ponekad izgleda da neki stavovi predsjednika Milanovića ujedno izgledaju kao stavovi lidera opozicije. Predsjednik mora voditi brigu o urednom funkcioniranju državnog sustava, u kojem sve sastavnice moraju biti funkcionalne. Ja o tome govorim vrlo benevolentno. Nije uloga predsjednika države da bude lider oporbe”, zaključio je Granić.

Foto:Dario Grzelj/Hina