Grbin baš ne voli Tuđmana: Ne bi otišao na njegov grob i odao mu počast

Grbin baš ne voli Tuđmana: Ne bi otišao na njegov grob i odao mu počast

Članovi SDP-a u subotu će izabrati četvrtog čelnika socijaldemokrata. U Pressingu s Ilijom Jandrićem razgovarali su kandidati u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a, Peđa Grbin i Željko Kolar.

Odnos prema politici Franje Tuđmana, biste li odali počast na njegovom grobu?

Grbin: Stavove koje sam imao 2006., imam i danas, jedino mislim da bi reakcija bila drugačija. Razmislio bih o načinu na koji bih postupio da se to dogodi, a što se tiče odavanja počasti, mislim da se u Hrvatskoj previše bavimo glorificiranjem osoba iz prošlosti. Osobno mislim da ne bih otišao na njegov grob i odao mu počast.

Kolar: Već jesam i budem ponovno. Mislim da prvi hrvatski predsjednik ima svoju povijesnu ulogu. Nije idealan, ali njegovu povijesnu ulogu u stvaranju hrvatske države što vrijeme prolazi, sve više ljudi i shvaćaju.

Osuda svih totalirarnih režima?

Kolar: Da, svaki zločin je zločin, ali postoje neke razlike. Svaka nevina žrtva je nevina, treba joj se pokloniti.

Grbin: Žrtva je žrtva, zaslužuje poštovanje, ali nacizam, fašizam i komunizam nisu isto. U ideji komunizma je bila jednakost, ravnopravnost, solidarnost, a to su izvitoperili. A nacizam i fašizam su u startu imali ideju da je netko bolji od drugog samo zato je jer rođen u Njemačkoj ili Italiji. Ono što je bio dobar ideal, danas je djelovanjem određenih zločinaca ocrnjen.

Je li neprimjereno da se Predsjednik Republike s načelnikom stožera sastaje u Klubu u Slavonskoj 9 u vrijeme karantene?

Kolar: Ja u takve klubove ne zalazim i teško mi je komnetirati koji je bio razlog zašto su i članovi Vlade i predsjednik ondje odlazili. Ako je to bila tema nekog više privatnog odnosa, to onda ne bi trebao biti velik problem. Problem je tad kad se o službenim ili povjerljivim stvarima razgovaralo.

Grbin: Ako je klub poslovao ilegalno, za vrijeme lockdowna, onda u njemu nije trebalo boraviti pola Vlade, direktori poduzeća, državni tajnici itd.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments