Grmoja: Ne znam zašto se pogoduje mađarskom i ruskom utjecaju u Hrvatskoj

Grmoja: Ne znam zašto se pogoduje mađarskom i ruskom utjecaju u Hrvatskoj

MOSTOVAC Nikola Grmoja se za N1 osvrnuo na izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana. Komentirao je i mađarski te ruski utjecaj u Hrvatskoj.

Po pitanju plinskog biznisa, Grmoja ističe da je problem to što Hrvatska nije ulagala u svoja plinska ležišta i što je ovisna o ruskom plinu. 

“Hrvatska još nema kapacitete i nije stvorila preduvjete za prelazak na obnovljive izvore”, rekao je.

O Mađarskoj i Orbanu

Mađarski premijer Orban je u zadnjoj izjavi u vezi s Hrvatskom rekao da bi Mađarska imala luku da joj to Hrvatska nije oduzela. Grmoja komentira da je to izjava za mađarski puk koji još nije odustao od sna o Velikoj Mađarskoj. 

“Činjenica je da Mađarska i Orban imaju velikog interesa za ulaganje u Hrvatsku. Zanimljivo je da jako puno ulažu u Slavoniju i Baranju. Treba voditi računa da Mađarska ne stekne prevelik utjecaj u određenim dijelovima Hrvatske na koji povijesno imaju pretenzije. Ako postoje sigurnosni rizici, onda postoje mehanizmi kojima država može štititi nacionalne interese. 

Država je sigurno u slučaju Fortenove, odnosno Agrokora imala jake mehanizme. Uostalom, država uvijek ima mehanizme. Pričamo o tržišnom gospodarstvu, a država se petlja u gotovo sve. Ne znam zašto se pogoduje i mađarskom i ruskom utjecaju u Hrvatskoj”, kaže Grmoja.

Komentirao slučaj Mirele Čavajde: Svaki život je vrijedan življenja

Grmoja je komentirao slučaj Mirele Čavajde, žene kojoj su zagrebački liječnici odbili napraviti prekid trudnoće u 26. tjednu iako dijete ima velik tumor.

“Ovo je kompleksno pitanje, trauma za tu obitelj i tu ženu. Treba naglasiti da ovo nije klasičan pobačaj, radi se o djetetu u visokom stupnju trudnoće. Ovo je pitanje etičkog stava – koji su životi vrijedni življenja. Velika većina ginekologa i liječnika nije spremna napraviti za to što kažu da je feticid, a ne običan pobačaj. Uz to, komisija tvrdi da postoji šansa za liječenje djeteta. Smatram da je svaki život vrijedan življenja”, rekao je Grmoja gostujući na N1.

Grmoja ne misli da se ovo pitanje ne može riješiti izmjenom zakona jer, kako kaže, svaki zakon može ostaviti prostor za dvojbe u teškim situacijama.

Foto: N1