Grmoja: Potpise smo predali prije devetnaest dana, a vladajući love u muntom i odugovlače

Grmoja: Potpise smo predali prije devetnaest dana, a vladajući love u muntom i odugovlače

Mostov Nikola Grmoja i HDZ-ov Damir Habijan javili su se iz Sabora u emisiju HTV-a “Studio 4” i govorili o Mostovim referendumskim inicijativama.

– Prije 19 dana smo predali potpise, a vladajući još nisu donijeli odluku tko će brojati. Ta se odluka treba donijeti danas. Vlada je na sebe preuzela odgovornost iako postoje utemeljene sumnje s obzirom na dva referenduma koja je ova Vlada ukrala da Vlada želi manipulirati s ovim potpisima. Te sumnje postaju još veće kada vidimo da Vlada ne želi odrediti rok u kojem će prebrojati te potpise. Sad kada Vlada to preuzme, oni sebi nisu zadali nikakav rok u kojem moraju to prebrojati i očiti je da Vlada želi loviti u mutnom i odugovlačiti proces, rekao je Grmoja.

Naglasio je kako su građani su jasno kroz ove dvije referendumske inicijative poručili da što hitnije žele raspisivanje referenduma jer u ove dvije godine ih nitko nije pitao što misle o upravljanju ovom krizom.

Damir Habijan je odgovorio kako Grmoja sam sebe demantira jer Vlada nigdje ne kasni.

– Kad je počelo prikupljanje potpisa za ove dvije referendumske inicijative, onda su iz Mosta u određenim trenucima govorili da su skupili 300 tisuća potpisa, onda su zadnji dan prikupljanja potpisa naveli kako imaju 400 tisuća potpisa. Jučer je član Mosta Miletić rekao u Saboru kako su na dnevnoj bazi dobivali točne podatke koliko potpisa imaju, rekao je Habijan.

Habijan se pita što su iz Mosta čekali mjesec dana s predajom potpisa.

– Da su potpise predali drugi dan kad su rekli da su prikupili 400 tisuća potpisa, možda bi sad bili u toj fazi da se ti glasovi broje. Most je odugovlačio. Što su radili tih mjesec dana ako su znali da imaju 400 tisuća potpisa? Postoji sumnja da se ovdje možda radilo o nekim radnjama koje nisu dopuštene, rekao je.

Naglasio je kako bi bilo zanimljivo čuti što se tih mjesec dana radilo.

– Što se tiče samog postupka koji slijedi, jasna je procedura koja je bila dosad propisana, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je donio svoj zaključak i danas ćemo o njemu glasovati u Saboru. Vlada će odrediti tijelo koje će prebrojati potpise. Dobro je da ovim zaključkom je predviđeno da ove inicijative imaju pravo na svoje promatrače koji će biti prisutni prilikom prebrojavanja potpisa i sve će biti transparentno, rekao je Habijan.

Istaknuo je kako Vlada nije ukrala prijašnja dva referenduma.

– Vlada je pozivala predstavnike tih inicijativa da budu prisutni i da provjere te potpise za koje je utvrđeno da nisu važeći. Nitko se nije odazvao. Ovo je samo stav i demagogija koji slušamo još od studenog kad je počeo prijedlog za inicijativu i vidi se jedini Mostov motiv u cijeloj priči, a to je skupljanje jeftinih političkih poena na ovoj temi, naglasio je. 

Grmoja je naglasio kako Habijan nije svjestan toga da kad vam netko javlja s terena da ima toliko potpisnih lista, da vi možete otprilike reći na jednoj potpisnoj listi trebalo biti 50 potpisa, što ne znači da su svi ispunjeni, da je svaki pravovaljan ili nema dupli.

– Onda na temelju tih informacija koliko ima potpisnih lista, može se reći koliko otprilike ima potpisa. Svaki taj potpis se m,ora numerirati, sistematizirati, provjeriti. To je jedan proces kojeg su obavljali volonteri i to su napravili u roku manjem od mjesec dana. Ako izuzmemo blagdane, manje od 20 dana. Volio bih da Vlada koja ima na raspolaganju svu administraciju, da bude tako ažurna kao što su bili Mostovi volonteri. Vidimo da to neće biti slučaj jer oni sebi ne žele odrediti rok. Što se tiče ukradenih referenduma, svima je jasno da su ukradeni. Mi smo od bivšeg ministra Kuščevića koji se nalazi pod teretom teških optužbi za korupciju i bivše tajnice u ministarstvu Josipe Rimac, koja je također pod teškim optužbama, tražili smo da nam da na uvid te nevažeće potpise za dva referenduma. To nam nikad nije dostavljeno. To su Laži od Habijana koji je postao dežurni obmanjivač. On bi se prvo trebao ispričati javno da bi uopće mogao javno nastupati, rekao je Grmoja.

Habijan je istaknuo kako je Grmoji već u krvi da iznosi neistine.

– Most se našao tu da profitira na ugrozi i zdravlju života ljudi što je skandalozno, dodao je.

Foto: Hina