Novinar Gordan Malić piše o Bandićevom “nekretninskom biznisu”: Tko mu je svojedobno cenzurirao tekstove u Globusu?

Novinar Gordan Malić piše o Bandićevom “nekretninskom biznisu”: Tko mu je svojedobno cenzurirao tekstove u Globusu?
Novinar Gordan Malić objavio je zanimljiv posto o Bandićevom “nekretninskom biznisi” te upozorio da se građevinske tvrtke povezane s preminulim zagrebačkim gradonačelnikom prodaju vlasnicima iz Srbije. Post prenosimo u cijelosti.
“Prvu Bandićevu veliku aferu, prenamjene zemljišta u tzv. Krašogradu, otvorio sam u tjedniku Globus 2007. Istraživački feature od držećih 10-ak kartica, Ninoslav Pavić, tadašnji vlasnik EPH (današnje HANZA medie), srezao mi je na telegramskih jednu i pol. Bez ilustracije. Bandić je u to vrijeme bio kum mnogim građevinskim poslovima u Zagrebu, a Pavić je upravo ulazio u nekretninski portfelj.
Prilika za nastavak priče otvorila se godinu dana kasnije, kada je pretučen SDP-ovac Ivan Rađenović, direktor Zagrebačkih cesta. U Jutarnji sam, jer je prigoda bila takva, mogao ubaciti još poneku stvar o tvrtkama koje se dovodilo u vezu s Bandićem. Evo i link:
A evo i citata:
“Munis d.o.o., tako, mijenja svoje viškove zemljišta namjenjenih gradnji budućih prometnica za visokovrijedno i jedinstveno zemljište u Selskoj cesti, bivša vojarna Selska, veličine 22 tisuće metara kvadratnih. Osim toga, GUP-om je za tu zonu izvršena izmjena urbanog pravila sa 2.7 (striktno određena pravila gradnje) na 2.8 (neodređeni članci i gradnja po napucima gradskog Zavoda za urbanizam). Zarada Munisa, odnosno Pionira je neprocjenjiva, jer takvog zemljišta više nema u Zagrebu, a i dodatno je osigurana iskoristivost parcela. Munis je u zamjenu za svoj “višak”, od Grada dobio 22 tisuće kvadrata po cijeni od 500 eura po kvadratu, i time zaradio 11 milijuna eura.”
Munis d.o.o. dio je građevinske grupacije koja je sagradila Bandicev stan, rušila staru i gradila novu Sljemensku žičaru. Prihodi su tih godina rasli u nebo. Rashodi ne toliko, barem ako je suditi po neplaćenim komunalnim doprinosima koji su pali u zastaru, pa je lani zbog milijunske štete smijeneno par činovnika u gradskom Uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti… Valjda ih se zato toliko i zapošljavalo, da ih u svakom trenutku možeš smandrljati nakon što preuzmu odgovornost za one koji su stvarno odgovorni.
Da ne šiljim dalje o Bandićevom socijalnom nauku, ali sam pogled na sudski registar govori mi da i država slijedi isti put. Jer poduzeće Munis d.o.o. nije dugovalo samo Gradu Zagrebu već i državnom budžetu. Prema podacima Porezne uprave dug Munisa d.o.o. koji je u međuvremenu promijenio i naziv i vlasnika, iznosi 47 milijun kuna. Hoće li taj iznos biti naplaćen? Tvrtka se prije godinu dana preregistrirala u “Aleks stan” d.o.o. Telefoni im ne rade, a do vlasnika ne možete doći. Prodana je stanovitom Aleksandru Stefanoviću iz Beograda čije su sve akvizicije u Zagrebu pod stečajem ili neaktivne. Stečajni upravitelji u tim postupcima nemaju pojma tko je on. Tvrde da ga nikad nisu vidjeli osim u papirima, a ja sumnjam da se radi o menadžeru jedne poznate srbijanske tvrtke koja vodi visoko u srpski biznis, politiku, a navodno i podzemlje, što tamo, kao i ovdje, čini sveto trojstvo socijalnog nauka u državi.
Ali, dosta o tome, kad ionako više ne istražujem i ne potežem vraga za rep i pajser. Post sam namjerno naslovio kao da je Milan živ, i kao da oboje delamo svoj posel”, piše Gordan Malić.