Guvernerova prva suradnica priznala: Pranjković nam je olakšao situaciju svojim dragovoljnim odustankom

Guvernerova prva suradnica priznala: Pranjković nam je olakšao situaciju svojim dragovoljnim odustankom

Možemo samo žaliti što je mladi Pranjković izbačen iz igre, u odnosu na ostale radove on je doista dizajnerski genije, a samo nebo zna kakvi su tek bili ostali ali zna i gošća RTL Direkta, Ivana Jakir Bajo, viceguvernerka HNB-a i predsjednica Komisije za novac koja je i birala rješenja.

“Svaki član komisije, njih 16, da bi bodovao je morao bodovati za svaki motiv, posebno izrađenim obrascima, morao je pogledati sve prijedloge dizajna. Tako je 9 prijedloga ušlo u uži izbor i to je bilo proslijeđeno Komisiji za novac koja je napravila uži izbor od tri”, kazala je.

“To je mlada umjetnička duša koja nije mogla podnijeti pritisak”, kazala je te dodala da je HNB-u olakšao posao dodavši da je Pranjkovć olakšao situaciju HNB-u svojim dragovoljnim odustankom od natječaja.

Kazala je i da sud može dokazati radi li se o plagijatu.

“Sud u dugom postupku dokazuje povredu autorskih prava. To su, prema onome što sam čula, mukotrpni i dugotrajni postupci s velikim brojem vještaka gdje se vještaci najčešće ne slažu oko mišljenja”, kazala je. 

Komentirala je i strahuje li da se netko ne javi za Teslu s obzirom da je i on skinut s interneta.

“Tesla je slika s Wikipedije gdje više nema autorskih prava. Autor fotografije je mrtav 70 godina”, kazala je Jakir Bajo. 

Na pitanje hoće li stići završiti novi natječaj za kovanicu do uvođenja eura, kazala je da hoće. 

“Ide novi natječaj, nova komisija. novi natječaj se razlikuje od starog osim toga što je otvoreni natječaj za sve fizičke osobe, jer se u ovom slučaju ne traži samo idejno nego i izvedbeno rješenje. Traži se 3D. Procedura je da se traži idejno rješenje, pa oni koji prođu u uži krug, traži se izrada sadrenog modela. Medaljeri su napravili prijedlog sadrenog modela za 7 apoena koji idu dalje”, kazala je te dodala da se ubrzao proces.

Komentirala je i zašto se ušlo u takav proces s obzirom da se dogodilo nekoliko problematičnih situacija. 

“Mi nismo izmišljali toplu vodu. Interes nam je bio da uključimo širu javnost. To ne znači da se dizajneri i arhitekti ne mogu javiti”, kazala je komentirajući izjavu Hrvatskog dizajnerskog društva da ih nisu uključili u proces te dodala: 

“Uključili smo ih kroz Komisiju za odabir. Predstavnica Društva dizajnera je članica komisije, a natječaj je otvoren za sve”, kazala je Jakir Bajo. 

Komentirala je i što su rekli Europskoj središnjoj banci.

“Postupak će se ponoviti na dio vezan uz kunu. Poslali smo sve Europskoj komisiji. Ne znam je li se to dogodilo do sada, ali nije bilo čudnih reakcija”, kazala je. 

Kazala je i da će se kovanice kovati u Hrvatskoj kovnici novca. 

“Ne možemo reći koliko će ih biti. Dok ih ne skladištimo tek onda možemo izaći s podacima. Osigurali smo dovoljno trezorskog prostora da ih skladištimo”, kazala je Jakir Bajo. 

Na pitanje gdje će biti trezor za novčanice eura, kazala je da ih se u ovoj fazi posuđuje, a da ih se tek 2024. tiska i vraća. 

“Nećemo ih tiskati. Ima proces objedinjene nabave, uđemo u proces i podijeli se tko će tiskati. Mogu reći da će nas to tiskanje doći oko 250 milijuna kuna”, kazala je Jakir Bajo.

Na slici: Ivana Jakir-Bajo

Foto: Hina