Hajdaš Dončić želi pomoći Plenkoviću pa ga pozvao na saslušanje Odbora za nacionalnu sigurnost. Evo zbog čega

Hajdaš Dončić želi pomoći Plenkoviću pa ga pozvao na saslušanje Odbora za nacionalnu sigurnost. Evo zbog čega

Apsolutno dopuštam mogućnost da je premijer u pravu. Saslušat ćemo sve i onda donijeti zaključak o tome, ističe Siniša Hajdaš Dončić, piše Novi list.

Malo je možda potrajalo, ali saborski Odbor za nacionalnu sigurnost dat će idući tjedan svoj doprinos širenju slike o napadu Danijela Bezuka na sjedište Vlade. Kada je krajem prošle godine premijer Andrej Plenković javno izrazio veliko nezadovoljstvo što Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova i SOA nisu, primjerice, uspjeli otkriti tko je sve utjecao na radikalizaciju Bezuka i odakle mu oružje iz kojeg je pucao, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) najavio je da će se to tijelo pozabaviti ozbiljnim optužbama predsjednika Vlade.

U međuvremenu je Hajdaš Dončić prikupio mišljenja triju navedenih institucija i o njima će u srijedu Odbor za nacionalnu sigurnost raspravljati iza zatvorenih vrata, točka dnevnog reda zove se – napad na Banske dvore 12. listopada 2020.

– Stigla su zatražena mišljenja, zadovoljan sam brzinom kojom su to DORH, MUP i SOA učinili, ali o detaljima, jer u pitanju su klasificirani podaci, naravno ne mogu govoriti, rekao nam je jučer Hajdaš Dončić.

Pozive za sudjelovanje na sjednici Odbora koji odnedavno vodi odaslao je glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i ravnatelju SOA-e Danielu Markiću. Dakle, ljudima kojima je Plenković, prema vlastitim riječima, osobno kazao da uopće nije zadovoljan rezultatima istrage provedene nakon što je Bezuk pucao na zgradu Vlade, ranio teško jednog policajca i potom počinio samoubojstvo. Očekuje se da će se svo troje odazvati, pa će im zastupnici imati priliku postavljati pitanja. No, glavni događaj iduće srijede u Saboru trebao bi biti dolazak na sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost premijera Plenkovića. I njemu je, naime, Hajdaš Dončić prije dva dana uputio poziv za saslušanje.

– Nisam još dobio potvrdu predsjednika Vlade, ali nema razloga da on ne dođe. Ja pomažem Plenkoviću, rekao je da u ovom slučaju nije dovoljno učinjeno i ‘ajmo to raščistiti. Apsolutno dopuštam mogućnost da je premijer u pravu. Saslušat ćemo sve i onda donijeti zaključak o tome, ističe Hajdaš Dončić.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u srpnju prošle godine priopćilo da je Bezuk počinio djelo terorizma, ali da, unatoč temeljitoj istrazi, nisu pronašli dokaze o mogućim njegovim pomagačima ili poticateljima. Plenković je, međutim, uvjeren da im je nešto promaknulo.

»To je ozbiljan problem i time se moraju baviti svi, i DORH i MUP i SOA. I to ozbiljnije, bolje, detaljnije nego dosad. Rekao sam to direktno svima, to znaju i Božinović i Šipek i Markić, da ono što je napravljeno, nije dovoljno. To je činjenica jasna kao dan«, izjavio je predsjednik Vlade prije mjesec dana.

Predsjednik Vlade smatra da je razlog govora mržnje suradnja HDZ-a i SDSS-a

Na dnevnom redu sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost bit će i privođenje dvojice Zadrana zbog komentara na internetu o premijeru Plenkoviću. I o tome je Hajdaš Dončić tražio mišljenje MUP-a, rasprava će biti otvorena za javnost. Na ovaj postupak policije osvrnuo se jučer premijer na sjednici Vlade.

– Jasno je, čak i nakon mog kulturnog poziva na kavu ljudima o kojima se radi, iz njihovih izjava u medijima, sve se na kraju svodi na suradnju između HDZ-a i SDSS-a, to je razlog govora mržnje. Sve je temeljeno na konstantnoj mržnji koja se bazira na floskulama koje i u Saboru slušamo o hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, suradnji Plenković-Pupovac, ustvrdio je predsjednik Vlade.

Foto: HIna