Hasanbegović kritizirao Milanovića: Središnja proslava Oluje treba biti, bila je i bit će u Kninu

Hasanbegović kritizirao Milanovića: Središnja proslava Oluje treba biti, bila je i bit će u Kninu

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, u N1 Studiju uživo govorio je o presudi Ratku Mladiću, koji je za zločine počinjene tijekom rata u BiH pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, te o obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

Presuda Ratku Mladiću je utemeljena, ali nedostatna, zakašnjela i selektivna, kazao je.

“Neki od nedostataka su i ti da je tužiteljstvo izostavilo inkriminirati Mladića i druge za zločine za koje je odgovoran za vrijeme agresije na Hrvatsku. Osim toga, nedostaci su i to da se ključno pitanje utvrđivanje genocida počinjenog u BiH i dalje ograničava na nešto što bi mogli nazvati općinskim genocidom u Srebrenici, previđajući činjenicu da je taj genocid tek vrhunac genocidnog postupanja, koje je u BiH začeto u ljeto 1992. godine. Tu su zločini počinjeni u Prijedoru, Sanskoj dolini, Podrinju…”, rekao je Zlatko Hasanbegović.

Srbija na presudu gleda drugačije od RH i BiH.

“To je ključni poučak. Zadovoljštine nema, presuda je donesena više od četvrt stoljeća nakon kraja rata. Ne mogu se povlačiti usporedbe između Nunberškog suda, ni po pozadini ni po akterima.

No, možemo li zamisliti međunarodni poredak nakon Drugog svjetskog rata da su se presude na Nurnberškom sudu, za najodgovornije zločince u tom ratu, izricale ne neposredno nakon rata, nego 1971. godine? Ključna pouka su reakcije u Beogradu i njegovim prekodrinskim ispostavama, Banja Luku, reakcije Dodika, Vučića…

Ta politika ugrožava i Hrvatsku, a to je jedna vrsta povijesnog paradoksa. Čedo te politike i zločina je nepravednim mirovnim ugovorom stvoren entitet Republike Srpske koja je danas legalizirana. To nije samo povijesničarska epizoda, kod Mladića je činjenica da je jedini uoči počinjenja genocida priznao genocid na jednoj skupštini srpskog naroda u BiH u svibnju 1992. godine”, rekao je Hasanbegović.

Stvaraju se pravne pretpostavke za ukidanje Mamićeve presude

U Osijeku su u srijedu rano ujutro započela uhićenja sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Uz osječke suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić. Što kažete na novo uhićenje sudaca u Osijeku, što to govori o stanju u hrvatskom pravosuđu?

“To je pravosudna bomba, a hoće li biti bomba koja treba stvoriti pretpostavke za korijenite, ne reforme, nego pravosudni prevrat, koji se može uzvršiti samo izravnom intervencijom zakonodavstva, hoće li to ostati samo farsa?

O stanju hrvatskom pravosuđu govori i to što je to morao pokrenuti ‘bjegunac od pravosuđa koji figurira kao ključni reformator pravosuđa’ – Zdravko Mamić“, rekao je Hasanbegović.

Tomašević ima jasnu skupštinsku većinu

Hoće li Tomašević dobiti potporu u Skupštini?

“NNema sumnje da Tomašević koji ima autentičan rezultat i legitimitet ima skupštinsku većinu. Radi se o nekim nedoumicama u krugu SDP-a, na koji će način pristupiti toj suradnji. Nema nikakvih zastoja, to su unutarnja, tehnička pitanja među koalicijskim partnerima. 17. lipnja će se konstituirati Skupština”, rekao je Hasanbegović.

Tomašević je pokrenuo obustavu javne nabave.

“Postoji razlika između postojećih ugovora i postupaka javne nabave. DP je o dosezima platforme Možemo! rekao sve što je mislio u kampanji. Tomašević ima jasnu skupštinsku većinu i za sve postupke će oni snositi odgovornost”, kazao je Hasanbegović.

Obilježavanje Oluje: Predsjednik predlaže da obilježavanje bude i u drugim gradovima, a genralski zbor se s tim ne slaže? Oni kažu da se osnuje međuresorno tijelo.

“Pretpostavljam da bi gospodi iz Generalskog zbora odgovaralo međuresorno tijelo, jer sebe vide u tom tijelu – koje je potpuno nepotrebno. U RH postoji zakon o državnim praznicima, postoji stanovita običajnost i trajnost. Milanović se na kraju povukao i rekao kako je on samo izrekao svoje mišljenje, a o organizaciji proslave nadležna je Vlada. Ne bih sudjelovao u toj jalovoj i nepotrebnoj raspravi. Središnja manifestacija treba bi biti, bila je i bit će u Kninu.

I predsjednika mogu podsjetiti da se u različitim oblicima u kolovozu obilježava godišnjica Oluje i u drugim gradovima. Ova rasprava govori o nedoraslosti hrvatske državne i političke elite koja nije u stanju i četvrt stoljeća od uspostave države pronaći jedan obljetničko – komemorativni obrazac u kojem će se prepoznavati cijela hrvatska nacija”, kazao je Zlatko Hasanbegović.

Foto: Hina