HDZ bi mogao izbaciti HNS iz Vlade: Tko će zamijeniti Blaženku Divjak

HDZ bi mogao izbaciti HNS iz Vlade: Tko će zamijeniti Blaženku Divjak

Mogući odlazak HNS-a iz vladajuće koalicije značio bi i odlazak aktualne obrazovne ministrice, nestranačke Blaženke Divjak koja dolazi iz HNS-ove kvote. Tko bi je mogao naslijediti? Prema našim informacijama, u dijelu HDZ-a prevladava mišljenje kako si stranka više ne smije dopustiti da joj resor obrazovanja izmakne iz ruku.

Većina naših sugovornika tvrdi da se kurikularna reforma, kakva god bila, neće zaustaviti u slučaju odlaska Blaženke Divjak, a tako su se, uz određene ograde, već izjašnjavale i osobe koje se zasad spominju kao mogući nasljednici aktualne ministrice, javlja Jutarnji list.

Dotadašnja HDZ-ova saborska zastupnica Sanja Putica u srpnju ove godine, u sklopu rekonstrukcije Vlade, postala je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Mnogi su taj potez premijera Plenkovića tada okvalificirali kao “osigurač” i postavljanje svog čovjeka koji će upravo u ovakvim turbulentnim koalicijskim previranjima moći odmah uskočiti na čelno mjesto Ministarstva.

U HDZ-u, kako doznajemo, dobro kotira i Dubravka Brezak Stamać, novoizabrana ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), doktorica znanosti, filologinja i dugogodišnja profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj XV. gimnaziji. Brezak Stamać bila je jedna od recenzentica i kritičarki kurikularne reforme Borisa Jokića.

Jedno od imena koje je isplivalo je i ono “svježeg” HDZ-ova europarlamentarca Tomislava Sokola koji je, također kratko 2017. godine, bio pomoćnik ministra Pave Barišića. U znanstvenoj zajednici percipira ga se kao osobu blisku zagrebačkom rektoru Damiru Borasu, a uživa i veliko povjerenje premijera Plenkovića.

No, kako doznaje jutarnji list, mnogi u mogućoj situaciji razlaza s HNS-om kao osvjedočenog gasitelja požara u resoru, stručnjaka i osobu nesklonu bilo kakvim incidentima vide bivšeg HDZ-ova ministra Radovana Fuchsa.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina