HDZ kapitulirao pred Blaženkom Divjak: I Dubravka Brezak Stamać se slaže da Škola za život mora ići u sve škole!

HDZ kapitulirao pred Blaženkom Divjak: I Dubravka Brezak Stamać se slaže da Škola za život mora ići u sve škole!

Dubravka Brezak – Stamać, novoimenovana ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) – institucije zadužene za edukaciju učitelja i nastavnika u sklopu kurikularne reforme – presjekla je za tportal medijska nagađanja o tome da će zagovarati odgodu uvođenja reforme u sve škole od jeseni. ‘Nema govora o bilo kakvom oponiranju. Po vokaciji sam sklona suradnji, a cilj je samo jedan: reforma školstva’, napominje Brezak – Stamać, HDZ-ova vijećnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i profesorica u MIOC.

Komentirajući današnje novinske naslove koji sugeriraju da želi odgoditi frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve hrvatske škole od jeseni, obrazlaže da ona to nije rekla. Njezino razmišljanje na tragu je, kaže, većine njezinih kolega u nastavi, a to je da se ranije trebalo razmišljati o tome da se reforma ne uvodi tako brzo. No to je, reklo bi se, prošlo svršeno vrijeme, piše tportal.

‘Jedno su škole s eksperimentalnom provedbom, a drugo je ovo što dolazi frontalno u sve škole. Da, mi imamo spremne udžbenike i digitalne sadržaje, ali trebamo imati i spremne profesore. Ipak, nikad niste dovoljno spremni, a učitelji i profesori su cijelo vrijeme učili. Skloni su učenju, pa će i to savladati. Najesen reforma ide i sigurno će se učiniti sve da to funkcionira’, najavljuje Brezak – Stamać, izabrana u konkurenciji od sedmero kandidata na javnom natječaju za čelnika AZOO-a.

Čega će se prvo primiti na funkciji ravateljice AZOO-a?

‘Moji prioriteti bit će sve ono što je u djelatnosti Agencije, no prvi i osnovni bit će suradnja u izradi i implementaciji nacionalnog kurikula, dakle, svih programa koji su bili eksperimentalni i najesen ulaze u škole. Škole su za to pripremane, a učiteljima i nastavnicima treba pružati sustavnu podršku kroz različite oblike savjetovanja, bilo da su ona izravna ili virtualna’, kaže Brezak – Stamać.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina