HDZ-ova većina odbila pomoći gospodarstvenicima: I dalje moraju plaćati harač Hrvatskoj gospodarskoj komori

HDZ-ova većina odbila pomoći gospodarstvenicima: I dalje moraju plaćati harač Hrvatskoj gospodarskoj komori

Hrvatski sabor glasao je danas o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima o Prijedlogu izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru i Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030.

Odmah na početku glasovanja Sabor je izglasao za zamjenu preminulog Miroslava Tuđmana. Njega će zamijeniti Tomislav Okroša, koji je odmah prisegnuo.

Uoči Mostovog prijedloga izmjena Zakona o HGK, za stanku se javio Zvonimir Troskot. “Mi smo mukotrpno skupljali potpise s oporbom, naš prijedlog je stvaljen na raspravu u večernjim satima. Prošli petak kada su Plenković i Jandroković uvidjeli da neće imati većinu, povukli su zakon i tako su žrtvovani naši poduzetnici, obrtnici, ribari i Banovina”, kazao je Troskot.

Jandroković je ponovio da taj prijedlog nije ni stavljen prošli petak na denvnom redu za glasanje. ‘nije povučen, kada nije ni bio na rasporedu’, kazao je Jandroković.

Stanku je zatražio i HSS-ov Krešo Beljak. “Već sada mogu reći da smo duboko razočarani što je na dnevnom redu još jedno bacanje pijeska u oči hrvatskim građanima, odnosno poduzetnicima”, rekao je Beljak.

‘Pod krinkom liberalizma se bore da nešto bude obavezno. Cijedite gospodarstvenike i uskoro ćete iscijediti zadnju kap’, rekao je Beljak.

Stanku je zatražio i HSLS-ov Dario Hrebak. “Nakon 30 godina prvi put donosimo odluku da idemo reformirati cijeli sustavni problem HGK. Jasno smo dali naznačiti da će se reforma bazirati na postupnom ukidanju obveznog članstva u HGK. Ako netko misli da se zakoni donose preko noći sa samo dvije rečenice, onda dobro ne poznamo proceduru. Ako mislite da se takvi zakoni mogu donositi preko noći, onda je to licemjerno jer ste vi u Most bili u dvije Vlade, imali ste ministra gospodarstva, ali ni to vam nije bilo dovoljno da izmjenite ono što mi sada radimo”, rekao je Hrebak.

‘Što se tiče Mosta i djelovanja oko parafiskalnih nameta, ukinuli smo porez na tvrtke. Licemjerno je i bešćutno gledati osobu koja je preko noći izmijenila odluku čitavog HSLS-a’, rekao je Troskot i dobio opomenu.

‘Ponašate se nekorektno, ovo nema veze s povredom poslovnika, ovo su replike’, kazao je Jandroković.

Za povredu poslovnika javio se i Hrebak, ali i on je dobio opomenu. Jednako tako završio je i Mostov Božo Petrov, koji je Hrbaku dobacio da korupcija u HGK gora nego u vrijeme Nadana Vidoševića. “Lijepo je vidjeti požrtvovno primanje metka od strane gospodina Hrebaka za premijera Plenkovića”, rekao je Petrov.

Povredu poslovnika zloupotrijebila je i Marija Selak Raspudić, koja je također dobila opomenu. Opomenu je dobio i Nino Raspudić, zbog istog razloga.

“1986. objavljena je knjiga Zvonimira Majdaka. Ona je govorila o dvije sestre koje idu različitim putevima ali se spajaju. 35 godina kasnije imamo uprizorenje tog romana u saboru. Dvije sestre su HDZ i HSLS koji su se razdvojili oko HGK”, poručio je zatraživši stanku SDP-ov Arsen Bauk. “Ne možete biti i pošten i hreben”, zaključio je Bauk.

“Bauk vrijeđa zdrav razum zastupnika u Saboru. On i SDP su imali 8 godina izmjeniti HGK, a nisu ništa napravili”, poručio je Branko Bačić i dobio opomenu.

“Jel’ danas isto fali gospodin Vidović kao i prije neki dan?”, upitao je Bauka Hrebak, aludirajući na SDP-ovog Davorka Vidovića koji je zaposlenik HGK.

Mostov prijedlog Zakona o HGK odbijen je sa 76 glasova za, 61 protiv i 4 suzdržana.

Odmah nakon toga glasalo se o zaključku klubova vladajućih kojima se traži da se obveže Vladu na reformu HGK, što je podržalo 76 zastupnika, 61 je bio protiv i troje suzdržano.

Foto: Hina