HDZ priprema teren za koaliciju s Domovinskim pokretom: Evo gdje bi mogli testirati svoj brak iz interesa

HDZ priprema teren za koaliciju s Domovinskim pokretom: Evo gdje bi mogli  testirati svoj brak iz interesa

I prema posljednjoj anketi Crodemoskopa objavljenoj u ponedjeljak, HDZ je uvjerljivo najjača stranka u Hrvatskoj. Ali, SDP i Možemo!, dvije svjetonazorski slične stranke, sada zajedno uživaju veću podršku nego HDZ, 32,3 naprema 26,8. HDZ-u su, dakle, potrebni koalicijski partneri i to snažniji od reformista, HSLS-a, HNS-a i SDSS-a, pomoću kojih, na osnovu prošlogodišnjih izbornih rezultata, održava minimalnu većinu u Saboru.

Osjetljiva tema

Proces formiranja većine u predstavničkim tijelima u županijama i gradovima, koji se odvija ovih dana, dobra je prilika HDZ-u za stjecanje novih partnera, s kojima bi onda mogli surađivati i na nacionalnoj razini. To, naravno, mogu biti gotovo isključivo stranke desne političke orijentacije jer na suprotnom političkom polu nema zainteresiranih za suradnju s HDZ-om, javlja Novi list.

U tom je kontekstu bitno kakva će većina biti dogovorena u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije, koja je vrlo važna za HDZ. Trenutačno je situacija u ovoj skupštini toliko komplicirana da je i ponavljanje izbora opcija koju itekako treba razmatrati. HDZ, naime, nema većinu sa svojim tradicionalnim partnerom, strankom Željka Keruma, nedostaju im dva vijećnika. SDP, Centar i Nezavisna lista mladih im ih neće dati, jer su te stranke vrijednosno inkompatibilne s HDZ-om, a ni sedam vijećnika Mosta ne podržava župana Blaženka Bobana.

Osim toga, u HDZ-u postoji izraženi politički animozitet prema Mostu. Preostaju još onda tri županijska vijećnika Domovinskog pokreta, ali to je stranka prema kojoj, kako je niz puta izjavio premijer Andrej Plenković, treba sagraditi sanitarni kordon. Koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta u Splitsko-dalmatinskoj županiji sigurno ne bi bila dokaz tog sanitarnog kordona. Svejedno smo jučer političkog tajnika HDZ-a Antu Sanadera, koji je i predsjednik stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pitali je li spreman surađivati s Domovinskim pokretom.

– O tome još ne mogu javno govoriti, rekao nam je Sanader. Pokazuje to koliko je ovo za HDZ politički osjetljiva tema. Naročito stoga što ima još sredina u kojima im je potpora vijećnika Domovinskog pokreta nužna, recimo u Karlovcu. Procjena je visokih dužnosnika HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali da će iz tog razloga »doći do ublažavanja odnosa prema Domovinskom pokretu«. Ako se to doista dogodi, predstavljalo bi to veliku političku promjenu za Plenkovića.

Samo bez Keruma

Za Domovinski pokret, međutim, ne bi nastupili nikakvi problemi.

– Mi nismo gradili sanitarni kordon prema HDZ-u, niti to namjeravamo. U HDZ-u su većinom pošteni ljudi, a njihovim biračima u potpunosti odgovara ono za što se zalaže Domovinski pokret, kazao nam je glavni tajnik Domovinskog pokreta Dario Žepina. No, njegova stranka ipak ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji uvjet za suradnju s HDZ-om, ona ne ni smjela obuhvaćati Kerumove vijećnike. U Domovinskom pokretu ne mogu zaboraviti javno priznanje pjevača Mladena Grdovića da je cilj njegove kampanje s Kerumom za parlamentarne izbore bio naštetiti Miroslavu Škori, a za račun HDZ-a. Da im je Kerum persona non grata, jučer je na konferenciji za novinare potvrdio Nikola Grabovac, čelni čovjek Domovinskog pokreta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Predlažemo programsku suradnju desnih opcija, HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta. Suradnja nije moguća ni s HGS-om Željka Keruma, oni su omogućili trgovačkom koalicijom da naša županija postane potpuno devastirana. Kada govorimo o rezultatima, moramo priznati HDZ-u relativnu pobjedu, ali oni više neće moći napraviti koaliciju svojim uhodanim stilom i pomoću žetončića, izjavio je Grabovac.

Most nudi Kukavicu

U slučaju da se HDZ, za volju Domovinskog pokreta, odrekne Keruma, umjesto njegovih vijećnika morali bi u Županijskoj skupštini uskočiti mostovci. Ali, oni imaju sasvim drukčiju ideju okupljanja većine u tom predstavničkom tijelu. »Kao nositelj liste Mosta, koja je druga politička snaga u Splitsko-dalmatinskoj županiji, mogu najaviti da će Most predložiti Ivicu Kukavicu za predsjednika Županijske skupštine i on bi to trebao postati jer je većina oporbe s tim suglasna. Još se čeka samo odluka Domovinskog pokreta. Dakle, DP može birati između HDZ-a i Keruma i mog suborca i bojnika legendarne Četvrte gardijske brigade Ivice Kukavice! Sad će se vidjeti tko je za promjene, a tko je prirepak HDZ-a«, napisao je Miro Bulj na Facebooku. Kad on ističe da je većina oporbe u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije suglasna da za njezinog predsjednika bude izabran Kukavica, misli i na šest vijećnika SDP-a.

Međutim, Grabovac je jučer poručio da Domovinskom pokretu nije prihvatljiv SDP. Domovinski pokret i SDP činit će skupštinsku većinu u Šibensko-kninskoj županiji, ali tamo je župan Marko Jelić kojeg podržavaju obje stranke, pa je njihov dogovor tim lakši. Kako će se stvari sljedećih dana i tjedana razvijati u Splitsko-dalmatinskoj županiji, teško je prognozirati. No, političko zatopljavanje između HDZ-a i Domovinskog pokreta vjerojatno će biti jedna od posljedica ovih lokalnih izbora.