HDZ štiti uhljebe u Hrvatskoj gospodarskoj komori: Ne želi ukinuti obvezne članarine

HDZ štiti uhljebe u Hrvatskoj gospodarskoj komori: Ne želi ukinuti obvezne članarine

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić bio je  gost  emisije N1 studio uživo.

Bačić gostuje na N1 uoči današnjeg sastanka vladajuće većine.

Upitan što će biti s obveznom članarinom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Bačić je rekao: “Držim da ozbiljna politička stranka, kada govori o reformi neke institucije i kad se zalaže za tu reformu, onda to treba i napisati. Ono što smo mi imali prije 10 dana u Saboru nije ni r od reforme. Takve prijedloge kakve je napisao Most i gospodin Troskot ja bih dnevno mogao deset napisati. Sve se svelo na jedan jedini zahvat, a to je ukidanje obvezne članarine.”

“Mi u HDZ-u smo jasni u stajalištu kako treba prići reformi HGK-a. Osobno sam s kolegama iz vladajuće većine napisao taj članak, u kojem smo zadužili Vladu da uputi prijedlog zakona Saboru u kojem će se zalagati za fiskalnu reorganizaciju i decentralizaciju HGK-a. To smo ne samo napisali, nego i kazali”, rekao je Bačić.

Istaknuo je da treba definirati status ovlasti Komore te da je to jedna od pet točaka koje su oni predstavili u svom prijedlogu. “Među tim njima je i najvažnije, a to je postupno ukidanje članarine za male poduzetnike. Definirao bi se prag prihoda za tvrtke koje ne bi trebale plaćati, kao i od kojeg će se praga članstvo naplaćivati”, rekao je Bačić.

“Obvezna članarina bi se ukinula postupno za male poduzetnike”, ponovio je Bačić, dodavši da se treba definirati iznos prihoda tvrtkama kojima bi se ta članarina i ukinula.

O tome je, kako je rekao, razgovarao i s Dariom Hrebakom i ostalim koalicijskim partnerima, kao i o tome da se umanji iznos članarine za velike poduzetnike. Ne boji se, dodao je, da će zbog tog nesporazuma ostati bez dva HSLS-ova glasa u Saboru, jer je Hrebak danas gostujući u Novom danu rekao da nije pitanje ako nego kad će se ukinuti sve članarine u HGK-u.

HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba nije htio otkriti.

Foto: Hina