HDZ-u se isplatio Tito: Kako su Plenkovićevi izabranici pobijedili u SDP-ovoj utvrdi na mjesnim izborima

HDZ-u se isplatio Tito: Kako su Plenkovićevi izabranici pobijedili u SDP-ovoj utvrdi na mjesnim izborima

Prema privremenim i neslužbenim rezultatima pobjednik izbora za riječke mjesne odbore je HDZ koji je osvojio najviše pojedinačnih vijećničkih mandata, oko 60, i tako je ponovio uspjeh koji je ostvario 2014. godine kada je na mjesnim izborima pobijedio SDP. Izlaznost je nažalost i na ovim izborima na razini oko 10 posto, a što je rezultat kao i 2018. godine.

Predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović izrazio je zadovoljstvo izbornom pobjedom koja je prema njegovoj ocjeni nedvojbena i bit će potvrđena objavom službenih rezultata.

– Zahvaljujem se svim biračima koji su izašli na izbore. Naizgled je riječ o malim izborima, ali to nije točno. Naši su birači prepoznali važnost mjesnih odbora i prepoznali su naše liste na kojima su bili kvalitetni kandidati. U ovom trenutku imamo oko 60 vijećnika, a točan broj znat ćemo nakon što se objave službeni rezultati. U svakom slučaju jasno je da smo pobijedili, a još je jasnije da se time potvrđuje trend rasta našeg rejtinga koji će se potvrditi i u izbornim ciklusima koji slijede, zadovoljan je Ostrogović, javlja Novi list.

redsjednik riječkog SDP-a Marko Filipović izjavio je da je i zadovoljan i nezadovoljan rezultatima izbora. Potvrdio je da se čini da je rezultat HDZ-a bolji od SDP-ovog, ali je pojasnio da će se na kraju vidjeti tko će imati najviše predsjednika jer je jako bitan koalicijski potencijal stranaka.

– Vjerujem da ćemo ostvariti izborni rezultat na razini 2018. godine, ali i da ćemo samo i u suradnji s nama bliskim strankama odnijeti pobjedu kada je riječ o broju predsjednika mjesnih odbora. U svakom slučaju umjereni sam optimist. Ono što me zabrinjava, a trebalo bi zabrinjavati sve, je slaba izlaznost koja je na razini 2018. godine. U konačnici, teško je reći tko je izborni pobjednik budući da će to biti poznato nakon konstituiranja vijeća mjesnih odbora, ali činjenica je da nisam u potpunosti zadovoljan izbornim rezultatom koji je ostvario SDP. Naglasio bih da je ovaj put SDP samostalno izašao u 22 mjesna odbora, a u 11 njih u koaliciji, izjavio je Filipović.

Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina navela je da je prema privremenim neslužbenim rezultatima PGS osvojio mandat u MO-u Brajda Dolac, drugi iza HDZ-a, najvjerojatnije dva mandata u Pašcu, Sv. Nikoli jedan, te po jedan u Srdočima, Kozali, Pehlinu, Centru Sušak, Grpcima.

– Pobijedili smo na Školjiću i osvojili tri mandata, pobijedili na Gornjem Zametu. Zadovoljna sam, izašli smo samostalno, osvojili smo više mandata nego prošli put i pobijedili na dva mjesta, ocijenila je Mičić Badurina.

Podsjetimo, na listi HDZ-a za nedjeljene mjesne izbore i to za izbor članova Vijeća mjesnog odbora Školjić-Stari Grad našla se jedna zanimljiva HDZ-ovka.

Nositelj liste je Nenad Radanović,  druga na listi je Ivka Vidak, iza nje se nalazi Davor Predovan, četvrti je Zlatko Karlović, dok je posljednja na listi Brankica Grabar.

Posljednja je posebno zanimljiv izbor, javlja Direktno.

Naime, Brankica Grabar poznata je i kao istaknuta članica Društva ljubitelja Josipa Broza Tita u Rijeci.

Kako se ona našla na listi HDZ-a za mjesni odbor te je li vrh stranke upoznat s njenim odobravanjem i divljenjem komunizmu, za sada nije poznato.

Istaknimo i za kraj kako je Andrej Plenković u svojoj posjeti riječkom HDZ-u rekao kako stranka ”vodi politiku koja paše hrvatskom narodu i u našim javnim politikama građani se mogu pronaći”, te dodao: ”Zato vas sve pozivam da na mjesnim izborima pokažete snagu i da to bude signal i poticaj svima nama da s optimizmom ulazimo u super izbornu 2024. godinu”.

Na slici: Vodstvo riječkog HDZ-a

Foto: Hina